Karel Januška: Volby veřejné a tajné

21.01.2021 13:15

Každé volby by měly být veřejné. Staří řekové nebo římané tajné volby neznali. USA nedává dobrý příklad.

Karel Januška: Volby veřejné a tajné
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Při volbě panovníka státu je důležitá tradice. V USA se nevolí podle přání občanů, ale podle zvyklostí. Jednotlivé státy se tvořily způsobem, který nepředpokládal, že by někdy měla platit "Všeobecná deklarace lidských práv". Ta byla přijatá až v Ženevě po druhé světové válce. USA byly mezi prvními signatáři. Nový prezident před inaugurací něco prohlásil v tomto smyslu: "Přál bych si, aby na tomto místě stál můj syn".

To je celý problém nejenom USA, ale také mnoha jiných států, včetně naší republiky. "Zasloužilí" politici se buď domnívají, že bez nich republika nemůže fungovat, nebo v horších případech hrubě zneužívají svého postavení ke svému obohacování.

Náprava je jednoduchá. Stačí přinutit zákonodárce, aby se volilo veřejně a podle pravdy. Vítěz bere vše nesmí v žádných volbách platit.

Současné okrádání desítek členů dužstva H-System je důkazem zkorumpovanosti našich právníků a soudců. Podle znění Ústavy nesmí žádný soudce (ani soudce Ústavního soudu) řešit jeden případ dvakrát. Státní zástupci jsou úředníci (nikoliv soudci) státu. Pouze Nejvyšší státní zástupce se může obrátit na Poslaneckou sněmovnu. Volby v Poslanecké sněmovně musí být vždy veřejné, poslanci mohou tvořit libovolné skupiny pro vyřešení jakéhokoliv problému. Předseda vlády a jednotliví ministři nesmí být členy Poslanecké sněmovny. Takové případy byly vyřešené již v První republice.

Při současných možnostech výpočetní techniky není žádný problém zorganizovat jakékoliv volby s minimálními náklady. Stačí stanovit termín, ke kterému se volby budou vztahovat. Každý může svůj hlas libovolně měnit až do termínu voleb. Tajnost voleb je nepřirozená, a na příkladu USA je zhoubná pro společnost.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …