Matěj Široký: Zadrželi nám čtyřhvězdičkového generála aneb Evropský trend dvojího metru

13.02.2016 9:22

Minulý víkend se ve Francii manifestovalo, tak jako v celé Evropě, a na pořadu byly hlavě dvě manifestace: jedna v Pas de Calais a druhá v Rennes v Bretani. Rozdíl byl v tom, že jedna byla nepovolená a nic se při ní nestalo, pouze policie zadržela generála Christiana Piquemala, a druhá ekologická proti projektu v letišti v Notre-Dame-des-Landes; zde došlo k výtržnostem, k devastaci centra města a rozbíjení výloh bankovních ústavů. Souběh těchto dvou událostí potvrdil současný evropský trend dvojího metru.

Matěj Široký: Zadrželi nám čtyřhvězdičkového generála aneb  Evropský trend dvojího metru
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Představme si napřed našeho hrdinu generála Christiana Piquemala. Dalo by se říct, že se jednalo spíš o vojáka, který hledal více nasazení v boji, než závětří velícího stanu. Po absolvování elitní vojenské školy Saint Cyr pokračoval u parašutistů, jeho kariéra dosáhla vrcholu, když mezi léty 1994 až 1999 byl vrchní velitel cizinecké legie. Kariéra v cizinecké legii je důležitá pro pochopení toho, že Piquemal není někdo, kdo by neznal problém integrace; naopak cizinecká legie po dlouhou dobu byla vzorem integrace osob a to nejenom z rozdílných kultur, ale taktéž i s těžkou osobní minulostí. Tento model spočíval v tom, že všechny kulturní a náboženské rozdíly jsou podřízeny duchu legie, každý legionář je jako člen rodiny. To spočívá v přijeti nové vlasti a matky cizinecké legie, která pak slouží exkluzivně francouzským zájmům, jak uvádí první článek jejich přísahy: „Legionáři, jsi dobrovolník, sloužící Francii se ctí a věrností.“ A to hlavně v operacích, kdy teče krev, protože francouzská média jsou citlivá v případě úmrtí francouzských vojáků, ale o úmrtí legionářů se mluví velmi málo nebo spíš vůbec.

Dříve bylo automatické, že legionáři po ukončených pěti letech služby nové vlasti dostávali francouzské občanství. Dnes toto již automatické není a rozhoduje o tom hlavně radnice. Proslýchá se, že toto opatření je zavedeno z toho důvodu, že bývalí legionáři jsou většinou patrioti a větší nacionalisti než současní Francouzi. Toto však není přesvědčení, které by zapadalo do socialistického smýšlení univerzálního člověka.

Hřích patriotismu?

Oklika přes cizineckou legii je důležitá k pochopení obrany generála Piquemala, protože obvinit ho z rasismu je naprosto nesmyslné. Cizinecká legie se skládá minimálně ze 140 různých národností, zastoupeny jsou snad všechny rasy, i různá náboženství přes islám až po východní náboženství. Pokud jste vrchní velitel takového vojska, nemůžete být ani na chvíli rasista či nějaký jiný xenofob. Hřích generála Piquemala je jiný: je to patriot a k patriotismu vedl své vojáky a své blízké.

Tak co se přesně stalo v osudný den jeho zadržení? Generál na svém webu (blog.cercle-citoyens-patriotes.fr) několik dní předtím uvedl, že i přes oficiální zákaz fyzicky se do Pas-de-Calais vypraví. Proč? Jednoduše nesouhlasil z důvody zakázaní manifestace, a ty byly následovné: Akce je organizovaná francouzskou odnoži Pegidy, a oficiální stav pohotovosti, který ve Francii platí po teroristických útocích 13. listopadu, umožňuje zakázat shromáždění lidí. Oba dva důvody jsou v očích generála neplatné. Zaprvé on nepatří k Pegidě, ale má svou malou organizaci občanů a patriotů, a zadruhé stav pohotovosti je zaveden kvůli islámským teroristům a ne kvůli lidem, kteří na toto nebezpečí poukazují. Následně ještě generál upřesnil, že jeho přítomnost je mírová, disciplinovaná a přátelská. Ale že se mu dostalo upozornění, že francouzská policie připravuje i tak zátah proti účastníkům manifestace, tak vyzval aby ženy, děti a starší osoby a postižení zůstali radši doma.

Don Quijote ve vazbě

A tak se stalo, že generál, kterému je 75 let, byl zadržen surově policií. Sice je stále viditelně v dobré fyzické kondici, ale sám by proti obrovské policejní přesile a 3700 migrantům v táboře Pas-de-Calais určitě neměl šanci. V sobotu byl zadržen a hned v pondělí byl generál souzen, proces byl však přeložen na 12. května 2016 z toho důvodu, že 45hodinový pobyt ve vazbě je i pro trénovaného starého důchodce moc. Jeho zadržení spustilo odmítavou reakci na sociálních sítích; stránku, která podporuje generála, si oblíbilo již 45 000 uživatelů.

Generál Piquemal působí spíš jako Don Quijote. Není to žádný rasista, ale patriot, který vidí každý den jeho milovanou Francii se rozpadat. A jelikož je v důchodu, tak se rozhodl jednat. Jeho organizace je velmi maličká, až do téhle události nikdo oni nevěděl, jeho stránky jsou velmi amatérské, jeho texty vyjadřují směs odhodlání a zoufalství najednou. Nestojí za ním žádná organizace, ani žádný bohatý sponzor, ani politická strana. A když se to porovná s organizacemi, které organizovaly protesty proti letišti, tak se jedná o organizace napojené na penězovody z měst nebo z Evropské unie a samozřejmě to vše pod silnou ochranou strany zelených, kteří mimochodem možná zase zasednou do Hollandovy vlády. Takže si připomeňme vizi havlovské společnosti, o neziskových organizacích jako o zájmových sdruženích malých občanů bez politických ambicí – které jsou projevem pouze svobodné občanské angažovanosti a opravdové neziskovosti a nenásilí, která může člověka dovést až do vazby a možná později i do vězení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…