P. C. Roberts: Absurdní zahraniční politika USA

01.03.2021 7:35

Náčelník amerických ozbrojených sil v Evropě generál T.D.Wolters pronesl 24.února řeč, která by měla znepokojit každého. Generál např. prohlásil, že smyslem pobytu americké armády v zahraničí je "tvorba míru" a že USA musí, aby tento mír světu zajistilo, Rusko anektovat. Neustále nás zaměstnává boj s Moskvou a jestliže se i nadále bude Rusko vzpírat naší vedoucí roli ve světě, jsme připraveni prostřednictvím NATO na tento ruský postoj odpovědět. Všechny destabilizující aktivity na zeměkouli svedl generál na Rusko: "Bez ohledu na široké mezinárodní odsouzení a pokračující ekonomické sankce vytváří Rusko i nadále destabilizující ohniska neklidu a tak zůstává přetrvávající existenciální hrozbou pro USA i pro naše evropské spojence". https://www.rt.com/russia/516535-nato-neutralize-power-war/

P. C. Roberts: Absurdní zahraniční politika USA
Foto: repro Youtube
Popisek: Joe Biden

Samozřejmě, mohli bychom generálovu řeč odsunut stranou jako propagandu. Ale to není tak snadné. Ona totiž obráží sebe ospravedlňující a sobě sloužící a proto též slepou americkou zahraniční politiku, která velmi pravděpodobně míří k válce.

Generál Wolters prohlašuje, že smyslem pobytu americké armády v zahraničí je tvorba míru. Takže válečné hry USA/NATO a vojenské manévry na ruských hranicích jsou tvorbou míru a tedy pravým opakem toho, z čeho má Rusko obavy? Americké začlenění východní Evropy do NATO a podvracení dřívějších součástí Sovětského svazu, jako např. Ukrajiny, nejsou akty agrese? Dvě desetiletí trvající washingtonské války na Středním východě a Severní Afriky také vytvářejí mír a mír vytváří i neustálé americké hrozby Iránu a Číně?

Generál Wolters to tak vidí  a stejně to vidí i současný americký establishment. Ale z pohledu Rusů vyhlíží všechno jinak. Rusko je obkoleseno vojenskými základnami mocnosti, která neustále směrem k Rusku vysílá signály svého nepřátelského postoje, falešných obvinění a nikdy nekončící vlny sankcí. Rusko vidělo, jak byl prezident Trump odstraněn z úřadu, protože vyjádřil svůj úmysl normalizovat vztahy s Ruskem, a každý americký politik, který podporuje dohodu s Ruskem o kontrole zbrojení či o jakémkoli snížení napětí mezi dvěma velmocemi, je okamžitě onálepkován jako ruský agent.

Kreml už nespočetněkrát objasnil, že není ani pro USA a ani pro Evropu žádnou hrozbou a že jediné, o co stojí, jsou normální vztahy mezi zeměmi i velmocemi.

Ale generál Wolters na takovouto snahu odpovídá jednoznačně. "Soupeříme proto, abychom zvítězili".

Vybral a přeložil Lubomír Man

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.