Petice proti zvýšení výroby a skladování asfaltu v Kolíně

25.01.2021 19:19

My, níže podepsaní občané, vyjadřujeme ostrý nesouhlas se záměrem společnosti EUROVIA na modernizaci emulzní a modifikační stanice v Kolíně.

Petice proti zvýšení výroby a skladování asfaltu v Kolíně
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

My, níže podepsaní občané, vyjadřujeme ostrý nesouhlas se záměrem společnosti EUROVIA na "modernizaci emulzní a modifikační stanice" v objektu na adrese Veltrubská 1527, Kolín.

Plánované několikanásobné zvýšení výroby asfaltu i skladování asfaltu a dalších chemických látek vnímáme jako naprosto rozporné se zájmy občanů i životního prostředí.

Výrobna asfaltu se nachází v bezprostřední blízkosti občanské zástavby. K roční výrobě 65.000 tun asfaltu má docházet ve vzdálenosti pouhých 400 metrů od rodinných domů v Brankovicích, 1000 metrů od okraje Sendražic, 1000 metrů od okraje Zálabí a 1300 metrů od Hradištka I.

Vzhledem k takové blízkosti lidských obydlí vnímáme jako nepřípustné rozšíření chemické výroby se zvýšenou produkcí škodlivin, hluku a zejména zápachu. Negativně se rovněž stavíme ke zvýšení dopravního zatížení na veřejných komunikacích.

Zásadně nesouhlasíme rovněž s tím, aby takovým rozšířením výroby a skladování byl dotčen lesopark Borky coby klidová a rekreační zóna. Jeho funkcí nesmí být, aby sloužil jako filtr pro zvýšené emise, prach a zápach.

Žádáme společnost EUROVIA, aby od svého zaměru upustila. Dotčené úřady jako Městský úřad Kolín, Obecní úřad Veltruby, Krajský úřad Středočeského kraje, Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje a Ministerstvo životního prostředí žádáme, aby hájily zájmy občanů a životního prostředí.

V dalších fázích přípravného řízení se jako občané proti tomuto záměru budeme stavět všemi zákonnými prostředky.

Petici můžete podepsat ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.