Přemysl Votava: Solidaritu místo nářku a natažených rukou

13.01.2021 21:37

Již po celé týdny slyším nářek ve vystoupeních pravicových politiků a vidím těžké chmury na čele hlasatelek České televize. Důvodem, jsou uzavřené lyžařské areály v důsledku epidemie. Vleky stojí. Celá Evropa je v podobné situaci. Může se stát, že zoufalí vlekaři budou hrozit demonstracemi před sídlem vlády nebo žalobou u Evropského soudu. K vlekařům se mohou zítra přidat i hospodští, barmani, stánkaři … Všude bude nářek a natažené ruce k vládě.

Přemysl Votava: Solidaritu místo nářku a natažených rukou
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Situace s Covidem 19 vyžaduje naši solidaritu, ale i rozhodnost. V této době patří naše úcta zejména těm, co jsou v první linii boje. Oni čelí této novodobé hrůze, mnozí z nich dokonce v tomto boji padnou… Mnozí z nich si odřekli i svou dovolenou, slouží soboty, neděle. Okrádají o volný čas sebe i své rodiny. Slouží ve dne i v noci. Na jedné straně to jsou zimní radovánky, na druhé straně je to boj o zdraví nás občanů… Aby bylo všem zcela jasno, není to virtuální hra na PC, nebo pouhá hra na mobilu.

Je pravdou, že letošní zimní radovánky budou podstatně zkráceny. Také restaurace, bary, ale i kadeřnictví, či další služby budou delší dobu uzavřeny. Není to jistě příjemné, ale dá se to vydržet, dokonce každý z nás může svým dílem pomoci. Jsme omezeni ve své činnosti, přesto jsme doma, ve svém prostředí. Můžeme jít do práce, na ulici, do parku…. Naopak téměř vězením jsou uzavřené Domovy důchodců. Na rozdíl od sjezdovek v nich umírají naši spoluobčané. Měli smůlu, chtěli se také radovat, těšit se z dětí, vnoučat, měli své koníčky, přátele. To vše jim nebylo dopřáno. Místo dětí, vnoučat, přišla smrt… Uzavřená sjezdovka či restaurace je oproti tomu jen upadlým smítkem na podlaze.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

Současné generace neprožily válku. Žijeme dnes ve šťastné době, možná i v blahobytu. Kdo chce pracovat, najde práci. Kdo chce studovat, najde své uplatnění. Kdo chce cestovat, stačí vstoupit do cestovní kanceláře. Patříme ve vzdělanosti, v kulturní úrovni, ve zdravotnictví, v sociální oblasti, ale i v řadě průmyslových oborů ke světové špičce. Naše životní úroveň je měřitelná s předními státy světa. Jistě nemusíme ještě tleskat, jásat, ale také se nepodceňujme, nežmoulejme v poníženosti čepici, ani nekamenujme, máme se vskutku velice dobře. Při pohledu do dnešního rozhádaného světa, jsme dokonce jednou nohou v blahobytu. Ne každý tento můj pohled bude sdílet, ne každý má stejné priority, přesto se zamysleme…

Před sto a více lety naši předci prožívali daleko horší časy. Španělská chřipka, TBC, naši prarodiče se museli daleko více uskrovňovat…. Matky čekaly na návrat svých synů ze světových válek. Stáli frontu na chleba i na brambory, potraviny i šaty byly na lístky. Místo dovolené u moře, stačil jim rybník za kostelem, místo krkonošské sjezdovky, pak kopeček za hájovnou. Nenaříkali. Proto dnes myslím zejména na ty nejstarší. I oni mají právo na život, na své sny. Dopřejme jim to. Buďme s nimi solidární. Tu sjezdovku v Peci, či hospodu na Růžku, si na čas odpusťme…!

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…