Richard Seemann: Bundeswehr odejde z Afghánistánu

16.04.2021 21:27

Spolková ministryně obrany AKK Annegret Kramp-Karenbauerová oznámila, že Bundeswehr odejde v září z Afghánistánu. Stane se tak na základě oznámení amerického prezidenta, že tak učiní jednotky USA do 11. září, dvacátého výročí teroristického útoku na New York a Washington.

Richard Seemann: Bundeswehr odejde z Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Vždy jsme říkali, že jdeme spolu, prohlásila na veřejnoprávní stanici ARD, při řešení společných naléhavých věcí. Jako je vývoj na ukrajinsko-ruské hranici, nebo při současných jednáních o jaderné dohodě s Íránem. Hlavně však v posledních dvaceti letech v Afghánistánu, kde je nasazeno na 1300 příslušníků Bundeswehru v rámci desetitisícové armády NATO. Jejich cílem bylo uklidnit a stabilizovat zdejší situaci v boji s teroristy a nyní převážně s Talibánem.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Ten nyní oznámil, že se nebude účastnit jednání o budoucnosti této země v Turecku tento měsíc, dokud zahraniční jednotky neopustí zemi. Nedojde proto k plánovanému summitu, prohlásil její mluvčí. Na základě únorové vzájemné dohody vyjednávačů Talibánu a USA, že k stažení dojde do 14 měsíců, Joe Biden oznámil, že tento proces urychlí a oznámil zářijové stažení všech vojenských složek USA.

Své síly do této doby stáhne i Velká Británie, když tak před tím již učinila Francie. Praha oznámila, že se tohoto stažení také zúčastní. Vše se děje s vůlí ukončit nekonečné boje v Afghánistánu, kterým předcházela již před zásahem NATO neúspěšná britská a sovětská intervence. Přitom americké zpravodajské služby upozornily, že Talibán je přesvědčen, že se stane konečnými vítězem.

Afghánské vládní síly sice ovládají velká města a snaží si udržet řadu venkovských oblastí. Po odchodu jednotek NATO se dostanou zřejmě do kritické situace.

Německý tisk poznamenává, že odchod z Afghánistánu nikterak neznamená, že vztahy vůči USA se oslabují. Naopak , jak se ukazuje, Bidenova administrativa bude nadále trvat na tom, aby Spolková republika přispívala řádně na společnou obranu, přerušila výstavbu plynovodu Nord Stream II s Ruskem a nevyloučí ani nasazení Bundeswehru v jiných světových oblastech podle přání Washingtonu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…