Richard Seemann: Rakousko slaví státní svátek virtuálně

26.10.2020 21:39

Státní svátek Rakouska, který připadá na 26. říjen uvítal v jeho předvečer spolkový kancléř Sebastian Kurz prohlášením k obyvatelstvu, motto „Situace je extrémně vážná“.

Richard Seemann: Rakousko slaví státní svátek virtuálně
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Při současném trendu by mohlo již v listopadu přibývat 6 000 nových infekcí denně, poté co od pátku do soboty překonalo novou hranici. Kurz naléhavě apeloval na obyvatelstvo, že musí změnit sociální chování a čím důsledněji je bude dodržovat, tím větší je šance zabránit druhému uzavření. Proto spolkový prezident Alexander Van der Bellen bude na letošní státní svátek nosit brýle virtuální reality, místo aby si potřásal rukou.

Kancléř vycházel z Bellenova ohlášení, že zve návštěvníky svého sídla Hofburgu, na které v důsledku pandemie se bude dívat z pohledu dronu. „Takový Hofburg jste ještě neviděli,“ slibuje hlava státu, která si během prezentace nasazuje brýle virtuální reality a alespoň symbolicky ovládá dron po jeho místnostech. Za normálních okolností může prezidentskou kancelář v „den otevřených dveří“ navštívit přibližně 2 000 lidí. Vzhledem ke koronavirové pandemii to letos není možné, ale považuje za důležité, aby si každý mohl prohlédnout Hofburg, byť virtuálně. Místo tradičního dne otevřených dveří v parlamentu o státním svátku se tak stane pouze virtuální prohlídkou jeho zasedací síně, která byla kvůli jeho rekonstrukci přeložena do Hofburgu.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Spolkový prezident velmi pečlivě uvažoval, jak reprezentovat státní svátek, který ukončí večerním rozhlasovým projevem, ve kterém vyzývá k dodržování protivirových opatření. Především pečlivě zvažoval, aby neporušil svými vystupováními vyhlášené opatření proti šíření koronaviru. Při první vlně v květnu se totiž dopustil hrubého přestupku, o kterém bylo široce referováno, když byl přistižen policií v italském baru s manželkou téměř hodinu a půl po zákazu vycházení.

Místo přehlídky rakouské armády, která tradičně přilákala stovky tisíc návštěvníků na přilehlý Heldenplatz, bude publikum moci sledovat tříhodinové speciálním vysílání ORF. Poskytne filmové portréty vojáků v ozbrojených silách, kteří naplňují motto tohoto roku - „Chráníme Rakousko“. Na samotném náměstí symbolicky složilo přísahu věrnosti republice dvanáct rekrutů. Přítomnost armády na oslavách má nejen symbolický význam, ale podtrhuje historii tohoto svátku, protože ten je odvozen od 26. října 1955, kdy Rakousko se stalo téměř po dvou desetiletích opět suverénní zemí, na jejímž území se nenacházely cizí ozbrojené síly. Tradičně obřad zahájil ceremoniál kladení věnců spolkovým prezidentem a vládou u vnější hradní brány bez přítomnosti veřejnosti přenášené televizí a přeletem sedmi stíhaček.

Na území Rakouska se v současné době sice nenacházejí žádné cizí síly, ale celá země je však „okupována“ koronavirem, který právě v této době jej přeměnil v rizikovou oblast Evropy. U cestujících z Německa to platí téměř na celou zemi, Nizozemsko rozšiřuje své cestovní varování, které nyní platí pro Vídeň a bavorský premiér vyvolal rozruch svým plánem zavést povinné testy pro dojíždějící ze zahraničních hotspotů. Rakouští odborníci na cestovní ruch ostře kritizují toto nařízení a zvažují právní kroky proti této klasifikaci .Nálada u obyvatelstva se výrazně liší od situace před začátkem krize. Je o 14 procentních pozitivních bodů nižší než v červencovém průzkumu, 37 procent dotazovaných vnímá blízkou budoucnost skepticky a dalších 35 procent znepokojuje.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…