Štěpán Křeček: Naše ekonomika utrpěla obří šok, lze ho srovnat s malou válkou

02.03.2021 16:25

„Koronavirová krize zcela vykolejila naše hospodářství. Z rostoucí ekonomiky se stala chřadnoucí. Zároveň došlo ke skokovému růstu zadlužení země. Tyto následky jsou srovnatelné s dopady menší války,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Naše ekonomika utrpěla obří šok, lze ho srovnat s malou válkou
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu klesl hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí 2020 o 4,7 procenta a za celý loňský rok o 5,6 procenta. Naše hospodářství chřadne a nachází se v nejhlubší krizi v rámci novodobé historie České republiky. Jednoznačným viníkem je koronavirová krize, která nás v průběhu roku nutila vypínat důležité části našeho hospodářství.

Propad ekonomiky v loňském roce byl doprovázen vysokým růstem zadlužení. Bez vytvoření historicky nejvyššího schodku státního rozpočtu ve výši 367,4 miliardy korun by však naše hospodářství zažilo ještě prudší propad. Díky nákladným programům na podporu pracovního trhu se nám podařilo udržet velice nízkou míru nezaměstnanosti. Celková zaměstnanost klesla pouze o 1,5 procenta na 5 351 tisíc osob.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

U podstatné části společnosti došlo ke snížení kvality života. To bylo způsobeno výpadky příjmů, které vedly k poklesu spotřeby domácností. Zároveň došlo k uzavření významné části obchodů a přestaly se poskytovat mnohé služby. To dopadlo nejen na spotřebitele, ale i na firmy. Ty na situaci reagovaly výrazným omezením investic.

Z makroekonomického pohledu lze ocenit reakci vlády, která zvýšila své výdaje. Tím tlumila dopady krize. Vládě však jde vyčítat, že neprovedla žádná významná úsporná opatření, čímž se chod ve veřejném sektoru významně odchýlil od chodu v soukromém sektoru. Je přitom zřejmé, že úsporná opatření stejně nakonec budou muset být zavedena, aby se zastavil skokový nárůst zadlužení České republiky.

Nejvíce byla poškozena odvětví v rámci obchodu, dopravy, ubytování a průmyslu. Z ekonomického pohledu se naopak dařilo odvětvím, která jsou zaměřena na informační a komunikační činnosti. Hospodářsky dobré výsledky hlásí i odvětví veřejné správy, vzdělávání, zdravotní a sociální péče. Pozitivní zprávou je, že se začíná obnovovat zahraniční poptávka, na které je naše hospodářství do značné míry závislé.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …