Vaše Věc: Prezident Erdogan v duševní krizi

13.02.2016 11:09

Vyjádření tureckého prezidenta v tom směru, že kdykoli může poslat migranty z jiných zemí, kteří se v počtu asi 2,5 milionu osob nacházejí na tureckém území, do Řecka a Bulharska, tedy do zemí EU, pokud EU nezvýší objem finanční pomoci Turecku až na 6 miliard eur, je neslýchané.

Vaše Věc: Prezident Erdogan v duševní krizi
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Ať je to, jak chce, Turecko stále zůstává členskou zemí NATO a uchází se o členství v EU, a mělo by tedy zpytovat svědomí za svůj podíl na vzniku a eskalaci syrské krize. Turecko podporovalo nejprve syrské Muslimské bratrstvo a nyní podporuje další islamistické skupiny, kterým se eufemisticky říká „umírněná opozice“.

Zdá se, že v posledních dnech se hroutí poslední sloupy turecké politiky v Sýrii s tím, jak Tureckem podporovaná umírněná opozice prohrává svou bitvu o Aleppo se syrskými vládními vojsky.

I to pochopitelně zvyšuje nervozitu tureckého prezidenta, protože bez pozic Turky financované ozbrojené moci na syrském území se vyjednávací pozice Turecka v syrském konfliktu bude limitně blížit k nule.

Pokud se NATO rozhodlo k námořní misi v Egejském moři, podle generálního tajemníka NATO J. Stoltenberga se jedná o „pomoc v boji proti pašování lidí“, je to vážná změna. Podle záměrů vedení NATO by se měly operace účastnit všechny země NATO a Stálá námořní skupina č. 2, která má vést námořní operaci, bude pod německým vedením.

I když J. Stoltenberg blíže nespecifikoval metodu práce, s jakou budou námořní síly NATO postupovat, lze očekávat, že snahou bude vracet od břehů řeckých ostrovů na tureckou půdu jeden člun s uprchlíky za druhým.

To je jistě neobejde bez konfliktu a také následných kraválů v části evropských sdělovacích prostředků, ale jinou šanci v zásadě Západ a Evropa nemají.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …