Známý herec: Kam to zajde? My, bramborářská oblast, dovážíme brambory z Egypta, Tunisu...

17.04.2021 7:27

ROZHOVOR „Mám rád české potraviny, protože si myslím, že jsou kvalitní. Když vidím v obchodě zeleninu a ovoce z dovozu, tak mám pocit, že jsou z umělé hmoty. A co mi rozum nebere, že my, bramborářská oblast, dovážíme brambory z Egypta, Tunisu či jiných zemí,“ říká herec Jan Kuželka.

Známý herec: Kam to zajde? My, bramborářská oblast, dovážíme brambory z Egypta, Tunisu...
Foto: archiv Jana Kuželky
Popisek: Herec Jan Kuželka

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí
 
Pane Kuželko, jste velký herec menších rolí, dokonce nejobsazovanější z našich herců v zahraničních filmech. Jaký ale máte vztah k českým potravinám, co máte nejraději?
 
Jím prakticky všechno a k českým potravinám mám vztah velmi kladný. Neexistuje naše jídlo, které bych nejedl. Mám rád české potraviny, protože si myslím, že jsou kvalitní. Když vidím v obchodě zeleninu a ovoce z dovozu, tak mám pocit, že jsou z umělé hmoty. A co mi rozum nebere, že my, bramborářská oblast, dovážíme brambory z Egypta, Tunisu či jiných zemí. Co se týká jablek, tak si myslím, že máme kvalitních a regionálních produktů dostatek, a proto nechápu, že jsou na pultech jablka například z Polska.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí
 
Narodil jste se po válce. Vzpomenete si na tehdejší kuchyni? V čem se lišila od té dnešní?
 
Ano, samozřejmě. Jako dítě jsem vyrůstal na vesnici u babičky a u dědečka. Měli malé hospodářství a pěstovali právě hlavně brambory a obilí. Chovali krávu, prase, kozu i králíky a slepice. Pamatuji si, že babička vařila i vlastní pivo, pekla chleba, který vydržel i deset dní čerstvý. Proto nechápu, že pečivo z dnešních pekáren, na kterém je napsáno, že může obsahovat i zbytky korýšů, vydrží jen pár dní. Jako kluk jsem měl rád jednoduchá jídla z brambor. Bramboráky, bramborové placky, klasickou bramboračku nebo jen tak na loupačku s podmáslím a máslem. Dokonce jsem chodil ujídat i brambory se šrotem pro slepice. Takové dobrodružství nemůže dnes venkovského kluka potkat.  
 
Co říkáte na chování viceprezidenta Hospodářské komory a současného šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu pana Prouzy, konkrétně na jeho kampaň proti českým potravinám, zelenině a ovoci?
 
O těchto sporech jsem informovaný pouze z médií, a tudíž si nepřipadám kompetentní tuhle situaci hlouběji hodnotit. Chápu, že spousta ovoce, které zde neroste, se dováží. Na nějaké vybrané druhy nemáme ani v Česku pěstitelské podmínky a podnebí. Když jezdím po republice a vidím rozbořené cukrovary, kravíny a prasečáky, tak je mi z toho smutno. Pokládám za mimořádnou lehkovážnost státu, že to nechal dojít tak daleko.
 
Senát vrátil novelu potravinového zákona do Poslanecké sněmovny. De facto se postavil proti českým zemědělcům, potravinářům, zelinářům, ovocnářům a dalším. Pokud budu citovat článek Lidových novin z 19. března letošního roku, pak Senát chce vepřové z dovozu a k zákonu uvádí, že se jedná o  naprosto nesmyslný, nerealizovatelný a nekontrolovatelný návrh, který je nutné odmítnout. Jak tento krok hodnotíte?
 
Když jsou u nás poničené vepřové chovy i kravíny, tak se není čemu divit. Na Senát mám svůj názor, který není určitě ojedinělý. Kvituji jeden řetězec, což je Billa, kde jsou regionální koutky s našimi potravinami. A nevím, proč by ostatní řetězce nemohly udělat to samé. Myslím, že v dalších volbách by volič měl jasně vyjádřit svůj názor na současnou situaci. 
 
 
Jak v tomto směru hodnotíte obchodní řetězec BILLA a jeho koutky českých potravin BILLA REGIONÁLNĚ?
 
Jak jsem již zmínil v předchozí odpovědi. Právě Billa by měla jít příkladem ostatním potravinovým řetězcům. Když vyhledávám zboží, tak se zaměřuji právě na české potraviny. Letáků s akčním zbožím mi projde rukama několik výtisků za týden. Neholduji však kuřecímu masu, které je dováženo z Polska.
 
Co byste na závěr vzkázal těm, kteří by měli živit tento národ, tedy zemědělcům, potravinářům?
 
Především to, aby vytrvali a také, že jejich práci, kterou vykonávají celé generace, společnost potřebuje a přijde doba, kdy budou vážení a cenění. Přežili mnohé velmi těžké doby, poctivě pracovali, nenechali se zlomit a stejně si budou počínat i v budoucnu. Jejich práce má velký význam a žádný dovoz čehokoli a odkudkoliv nemůže domácí kvalitu, poctivost a lásku nahradit. Navíc, když bych zašel do historie, tak zjistím, že česká, moravská a slezská země je zemí úrodnou a požehnanou, obdělávanou po staletí moudrými hospodáři a já chci, aby se všechno to tradiční, poctivé a staré vrátilo, a jsem si jist, že se tak brzy stane. Mluvím o vyšším podílu domácích potravin, které vyžaduje i český spotřebitel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…