Farský (STAN): Obce jsou nejefektivnější veřejní investoři

25.05.2020 22:41

Komentář na facebookovém profilu k zítřejšímu jednání Poslanecké sněmovny o podílu krajů a obcí na financování dopadů koronavirové krize

Farský (STAN): Obce jsou nejefektivnější veřejní investoři
Foto: TOP09
Popisek: Poslanec Jan Farský

Zítřek může být černým dnem pro všechny obce, města a kraje a především jejich občany. Vláda se chystá na sílu prosadit, aby obce a kraje doplácely ze svých rozpočtů na dopady krize. Už tak jsou příjmy samospráv zasaženy zpomalením ekonomiky, teď je ještě vláda chce připravit o finance, na které mají nárok ze zákona.

Jak vysvětluje Jan Farský: "Aby obce tolik nekřičely, prý vláda pošle nějaké dotace. To je blbost na druhou. Obce mají peníze, protože dobře hospodaří. Penalizovat je za to? Když už je to nutné, stát si půjčuje o mnoho levněji, než obce. Peníze pro obce jsou dané zákonem. Když roste ekonomika, rostou, když klesá, klesají i příjmy. Ale umožňují plánovat, kvalitně připravovat projekty, investovat v souladu s potřebami obce a jejich občanů.

Naproti tomu jsou dotace nesmírně drahé:

  • staví se mnohdy to, na co je dotace, ne to co je potřeba
  • není čas na kvalitní přípravu projektu, zapojení občanů do přípravy, těžko se dá stihnout architektonická soutěž
  • podepsáním smlouvy o dílo se stáváte rukojmím firmy, která ví, že musíte dokončit stavbu včas, nebo vracíte dotaci i s penále
  • byrokracie s vyřízením dotace spojená ubere nemalou část peněz

Dotace deformují trh, jsou plýtváním s penězi, jsou neefektivní, berou obcím svobodu, oslabují spolupráci lidí na projektu, kus peněz sežere s nimi spojená byrokracie a ještě stavíte něco, co vám nadiktoval ten, co dotaci posílá.

Tohle má snad být cíl vlády? Zbavit obce svobody? Plýtvat? Skrze dotace ovládnout samosprávy?

Děkuji ne.

Proto budu hlasovat pro senátní návrh. Protože dává ekonomický smysl, protože posiluje demokracii, protože nedělá ze samospráv podřízené vlády.

Vláda také úplně přehlíží, jak je důležité, aby se investovalo i v nejmenších obcích. Aby lidé měli práci, aby se v obcích dobře žilo, aby naše země rovnoměrně vzkvétala.

Obce jsou nejefektivnější veřejní investoři."

Na protest proti krokům vlády vyvěsí zítra stovky obcí černé vlajky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie