Ministr Hamáček: Policejní prezident Švejdar má mou plnou důvěru

21.01.2021 21:12

Vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka ke kauze „Bečva“.

Ministr Hamáček: Policejní prezident Švejdar má mou plnou důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Kauza Bečva již týdny hýbe veřejným míněním. Bohužel, práce policie je neustále zpochybňována ze strany některých médii, zejména Deníku Referendum a Jakuba Patočky. Níže přikládám vyjádření policejního prezidenta ve kterého mám plnou důvěru:

“Vyšetřování „Bečvy“ v přímém přenosu

Do dnešního dne jsem se k případu otrávené Bečvy nijak nevyjadřoval. Měl jsem k tomu (a stále mám) zcela konstantní důvod. Nechtěl jsem připustit, aby vedle trestního řízení probíhalo kontinuální „veřejné“ vyšetřování, které to skutečné bude prodlužovat a mařit. Přestože jsem osobně k tomu nepřispěl a Policie ČR postupuje zcela v souladu s trestním řádem, který ve fázi přípravného řízení explicitně zakazuje orgánům činným v trestním řízení poskytovat jakékoliv informace z probíhajícího řízení, veřejné vyšetřování stejně probíhá.

Jakkoli jsem schopen pochopit veřejný, mediální i politický zájem komentovat a vyhledávat informace od každého, kdo je ochoten mluvit, nemění to nic na mém přesvědčení, že to není správné. Přesto jsem do toho nevstupoval a činím tak až v okamžiku, kdy je napadán policejní sbor a zpochybňována práce vyšetřovatelů. A to ze strany média, které soustavně manipuluje fakta a vynucuje si policejní spolupráci.

Nyní budu osobní. Vážený pane Patočko. Upřímně Vám děkuji za Váš neutuchající zájem o vyšetřování ekologické havárie na Bečvě a věřte, že jej beze zbytku sdílím. Děkuji Vám, že jste Policii České republiky k prověřované věci sdělil vše, co jste pokládal za důležité a co podle Vašeho názoru může přispět k objasnění věci. Mohl jste tak a nadále můžete činit kdykoliv sám uznáte za vhodné a to jakoukoliv formou. Vašemu tvrzení, že jste doposud neměl možnost policii informace předat, vůbec nerozumím. Přímo za drzost pak ale z Vaší strany považuji fakt, že veřejnosti podsouváte Váš laický názor, kdy zpochybňujete zákonnost postupu kriminalistů při provádění úkonů. Pokud jde o nahlížení do mobilního telefonu, pane Patočko, policisté postupovali podle § 78 trestního řádu, který ukládá každému povinnost předložit nebo vydat věc policejnímu orgánu, pokud je k tomu vyzván. Souhlas státního zástupce k tomu úkonu není vyžadován. Pokud osoba této výzvě nevyhoví, pak může být věc odňata a k tomu je teprve potřeba souhlas státního zástupce. Nevadí mi, že to nevíte, vadí mi, že zpochybňujete rutinní policejní úkon a poukazujte na porušení práva ze strany policie, když sám nemáte v této oblasti ani elementární znalost. Dále poukazujete na osoby, které dle Vašeho názoru měly být a nebyly vyslechnuty, na neochotu policejního orgánu pracovat s informacemi, které nabízíte a vykládáte tento přístup policie jako „podezřelý“.

Vážený pane Patočko. Nemáte a nemůžete mít žádné informace o tom, s jakými informacemi či vyšetřovacími verzemi policie pracuje. Jsou to pouze Vaše domněnky a nepodložené spekulace. Skutečnost, že mne veřejně vyzýváte, abych Vaše domněnky a spekulace objasňoval, nic nemění na věci, že přípravná fáze trestního řízení je neveřejná, což je pro policejního prezidenta i všechny příslušníky policejního sboru, závazné.

genmjr. Jan Švejdar, policejní prezident

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.