Ministr Hamáček: ÚKŠ zkoordinuje výběr hotelů pro ubytování nezdravotního typu

17.10.2020 13:46

Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) včera jednal o ubytovacích kapacitách pro covid negativní pacienty, kteří se vracejí z nemocnice a nemohou jít domů. Kapacity ubytování tzv. nezdravotního typu vytvoří ÚKŠ ve spolupráci s krizovými štáby krajů.

Ministr Hamáček: ÚKŠ zkoordinuje výběr hotelů pro ubytování nezdravotního typu
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Na základě jednání bude ÚKŠ pokračovat v tipování hotelových kapacit, které budou moci využít covid negativní lidé propuštění z nemocnice, kteří se však z různých důvodů nemohou vrátit do svého bydliště. Kapacity budou sloužit i pro osoby v karanténě, které ji nemohou absolvovat doma. „Ústřední krizový štáb zkoordinuje výběr dvou hotelů pro každý kraj, ve kterých bude připraveno vždy 50 až 100 ubytovacích kapacit tzv. nezdravotního typu. Jde o preventivní, ale důležitý krok, jak ještě více omezit šíření nákazy,“ uvedl ministr vnitra a předseda ÚKŠ Jan Hamáček (ČSSD).

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

První hotel bude pro negativní osoby, druhý pro případ, kdyby se v tom prvním vyskytl pozitivní pacient. Ten bude podle průběhu a projevů onemocnění přemístěn buď do zdravotnického zařízení, domů nebo do druhého hotelu.

KŠ ani Hasičský záchranný sbor naopak neřeší a nebude řešit problematiku lůžkových kapacit ani ověřování a vytváření kapacity v nemocnicích a dalších lékařských zařízeních. To je v gesci Integrovaného centrálního řídícího týmu, tedy pracovního orgánu Rady vlády pro zdravotní rizika.

Pozitivní, ale bezpříznakoví

Pokud se v prvním hotelu objeví pozitivní, bude možný jejich přesun do druhého vytipovaného hotelu pouze v případě, že budou bezpříznakoví a nebudou potřebovat lékařskou péči. Pobyt v hotelích si budou platit sami ubytovaní, cenu a rozsah služeb v tuto chvíli řešíme ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací.

Obsluhu hotelu vybere kraj na základě pracovní povinnosti dle krizového zákona, podrobnosti vyjednáváme s ministerstvy práce a sociálních věcí a zdravotnictví. ÚKŠ současně v každém kraji vytipuje ještě třetí a čtvrtý hotel pro případ potřeby, které však zatím nebudou uvedeny do provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).