Ministr Petříček: Pokud budeme moci, budeme spolupracovat, kde to půjde

13.01.2021 16:21

Ministr zahraničí Tomáš Petříček v úterý 12. ledna 2021 zahájil on-line pracovní poradu vedoucích zastupitelských úřadů České republiky. Videokonference se zúčastnilo na 120 velvyslankyň, velvyslanců, generálních konzulek a konzulů.

Ministr Petříček: Pokud budeme moci, budeme spolupracovat, kde to půjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Šéf české diplomacie v úvodním projevu ocenil zejména pomoc zastupitelských úřadů českým občanům během pandemie. Jako čestný host vystoupil v úvodu porady, která se kvůli protiepidemickým opatřením konala on-line, se svým projevem také kanadský ministr zahraničí François-Philippe Champagne.

Ministr Petříček označil Česko za sebevědomý a „dospělý“ členský stát Evropské unie, který vidí příležitost pro své aktivní zapojení v Plánu obnovy EU nebo budování vnějších vztahů Unie.

„Pokud budeme moci, budeme spolupracovat, kde to půjde. Je to náš příspěvek k mezinárodní stabilitě, prosperitě a bezpečnosti. Příkladem může být aktivní podpora evropské integrace zemí Západního Balkánu, které musí jasně vidět, že na západě - v EU - mají spolehlivé partnery. Nebo třeba naše civilní i vojenské působení v subsaharské Africe po boku našich spojenců, kde je třeba přispívat ke stabilitě a předcházet tak mimo jiné dalším migračním vlnám,“ uvedl Petříček a doplnil, že hlavními výzvami nejbližší doby budou obnova ekonomik po krizi a předsednictví Česka v EU za dva roky.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

Kanadský ministr zahraničí François-Philippe Champagne podtrhl ve svém projevu tradičně blízké vztahy mezi Českem a Kanadou i zájem na pokračujícím rozvoji transatlantického spojenectví.

Kvůli preventivním epidemiologickým opatřením musela být porada vedoucích zastupitelských úřadů, která probíhá obvykle na konci léta, v loňském roce několikrát odložena. Nakonec se MZV rozhodlo uspořádat je alespoň videokonferenčně. V průběhu následujících dní se uskuteční navazující porady v rámci jednotlivých světových regionů.

V obvyklé podobě a za účasti ústavních činitelů ČR by se všichni vedoucí zastupitelských úřadů měli setkat v Černínském paláci opět na přelomu srpna a září letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…