Ministryně Marksová: Výhody, které přináší firmě zdravotně postižený zaměstnanec, jsou nezanedbatelné

13.02.2016 10:59

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová tento týden posnídala se zástupci komerční sféry. Na setkání, které ministerstvo pořádalo ve spolupráci s neziskovou organizací Rytmus, byly představeny výhody, které může firmě přinést zaměstnanec se zdravotním postižením.

Ministryně Marksová: Výhody, které přináší firmě zdravotně postižený zaměstnanec, jsou nezanedbatelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

„Výhody a pozitiva, které přináší firmě zdravotně postižený zaměstnanec, jsou nezanedbatelné. V době, kdy společnosti hůře hledají a obsazují určité pracovní pozice, přestavují osoby se zdravotním postižením zajímavý prostor pro hledání nových a loajálních zaměstnanců,“ uvedla na snídani ministryně Marksová.

Přijetím zdravotně handicapovaných občanů se firmy přihlásí ke společensky odpovědnému podnikání a podniky, které mají více než dvacet zaměstnanců, splní i povinný podíl zaměstnaných osob se zdravotním postižením. Zvýší se takzvaná diverzita jejich pracovního týmu a firmy mohou lépe využít kvalifikovaných pracovníků. Osoby se zdravotním postižením se stávají i důležitým segmentem na trhu, zákazníky, což se projevuje stále silněji například v bankovnictví a pojišťovnictví. Mít ve svém týmu člověka, který chápe specifické potřeby této skupiny spotřebitelů, je velká výhoda.

A kde začít, jestliže chce firma zaměstnat zdravotně handicapovaného člověka? Pracovnice organizace Rytmus seznámily přítomné s principy takzvaného podporovaného zaměstnávání, kdy se zdravotně postižený člověk postupně začleňuje do pracovního procesu na otevřeném trhu práce a to s pomocí asistenta a koordinátora. Tato služba pomáhá při přijetí a zaučení nového zaměstnance na konkrétní pozici. Cílem je dosáhnout situace, kdy se zdravotně postižený člověk plně začlení do pracovního kolektivu a vykonává všechny činnosti naprosto samostatně.

„Nejsme personální agentura, poskytujeme sociální službu,“ vysvětlila vedoucí organizace Rytmus Jana Březinová. „Přistupujeme k lidem se zdravotním postižením individuálně, snažíme se, aby našli dlouhodobé uplatnění jako plnohodnotní zaměstnanci,“ doplnila.

Lidé z organizace Rytmus využívají ověřených postupů a zkušeností ze zahraničí. Jedním z nich je například takzvaný Job Shadow Day, kdy zájemce o zaměstnání nejprve několik dní dochází s asistentem k zaměstnavateli, seznámí se s pracovištěm a typem práce, s omezeními, která ho případně čekají.  Teprve poté se obě strany rozhodnou, zda mají zájem spolupracovat.

O praktické zkušenosti se zaměstnáváním zdravotně postižených občanů skrze podporované zaměstnání se podělila Martina Bílková, šéfka HR oddělení potravinářské firmy Titbit, s. r. o. Na akci spolupracovala i Asociace společenské odpovědnosti, o.p.s. Snídani připravil sociální podnik Etincelle o.s., který zaměstnává osoby se zdravotním postižením. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.