Ministryně Schillerová: Zdají se mi unfair debaty o korupčním prostředí, že se někomu přihrají dotace

26.05.2020 20:50

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny k bodu Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů v důsledku výpadku kompenzačního bonusu

Ministryně Schillerová: Zdají se mi unfair debaty o korupčním prostředí, že se někomu přihrají dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já budu velmi stručná. Nebudu řešit kompenzační bonus. Za chvíli máme ten bod a budu tam mít dlouhé úvodní slovo, kde popíšu celou tu genezi, připomenu, jak hlasovala Poslanecká sněmovna a řekneme si všechno kolem toho. Takže to řeknu za chvíli, až se dostaneme k bodu pět.

Jenom, já to tady poslouchám tu debatu. Mám to chápat tak, že vy nestojíte o dotace pro obce? To znamená, nestojíte o dotace pro obce, vůbec nestojíte o dotace? To znamená, říká pan předseda Bartošek tady - nechte tam RUD a my si s tím poradíme. RUD, uvědomujete si, jaká největší částka jde z RUDu, komu jde? Jde Praze, Brnu, Ostravě, Plzni. Tam jde největší částka z RUDu. Kdyby nebylo dotací a nebylo programů, o kterých mluvila paní ministryně Dostálová, tak kdejaká malá obec by nedostala vůbec nic. To je potřeba si uvědomit, když tady tyto soudy tak příkře teď vyslovujete k tomu, co tady paní ministryně řekla.

Říkáte, šetří si na investice. Víte, my to vidíme na Ministerstvu financí. Ano, šetří se na investice, peníze na účtech jsou. Já tady mám - já to nebudu teď připomínat, možná v té debatě o kompenzačním, bonusu - mám tady asi sto měst, kolik mají stavy na účtech a podobně. Ale nechci to teď vyčítat, nechci. Šetří se na investice a my to potom vidíme. Projektová hodnota investice je 240 milionů a když dojde k té realizaci za tři čtyři roky, tak je to 400 milionů. A řeší se prostě navýšení a tak dále.

A úplně, úplně mi připadá unfair tady ty debaty o korupčním prostředí a o tom, že se někomu přihrají dotace. Dotační proces je jasně transparentní. Jsou tam výzvy, musí být splněny podmínky, zasedá komise, ta to boduje. To snad všichni tady víte. Jak by mohl někdo přihrávat dotace někomu a jinému ne? My naopak uvažujeme o tom, že bychom obnovili program, který byl na Ministerstvu financí velmi oblíbený pro obce do třech tisíc obyvatel. Paní ministryně má tyto dotační tituly, máme školství, máme sport. Je toho celá řada. Budeme podporovat dvojky, trojky, teď ve vztahu ke krajům. Čili já si prostě myslím, že toto je debata, která je nedůstojná.

A k tomu návrhu na ten jednorázový příspěvek. Ano, ono by to - já jsem si nechala udělat analýzu - nebylo by to tak jednoduché, možná by to chtělo nějakou novelu. Šlo by to určitě. Nebudu tady říkat nejde to, šlo by to. Ale jaká je jistota - a je jedno, jestli ta částka bude tisíc korun, pět set korun, dvě stě korun - jaká je jistota, že ty peníze - když vy tak tady plédujete za ty jistoty - jaká je jistota, že ty peníze skutečně půjdou na investice? Já nechci nikoho osočovat, ale my chceme, aby se investovalo, aby nám skutečně pomohly kraje, města, obce, s investicemi, protože to bude jediné, co tuto ekonomiku nakopne.

Takže to je ten důvod, proč mně se to nelíbí. A jenom ještě malá poznámka, paní poslankyně Kovářová. Mýlíte se, obce mohou vydávat dluhopisy a mohou obchodovat na finančních trzích. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…