Pastuchová (ANO): Návrh může pomoci zejména osobám s průměrnými a nižšími příjmy

14.04.2021 17:02

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 4. 2021 k návrhu poslankyň Lucie Šafránkové, Kateřiny Valachové, Hany Aulické Jírovcové, Věry Kovářové, Pavly Golasowské, Olgy Richterové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů

Pastuchová (ANO): Návrh může pomoci zejména osobám s průměrnými a nižšími příjmy
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych se i já vyjádřila za náš klub k tomuto sněmovnímu tisku. Možná jste si všimli, že hnutí ANO zde není připodepsáno jako předkladatel. Já bych vám ráda vysvětlila, proč. Když byla tato novela předkládána paní předkladatelkou, tak to byla doba, kdy byla v naší zemi přijata protiepidemická opatření, kdy byl zakázán pohyb mezi okresy, ale i kontakt mezi různými domácnostmi. Bylo tedy zvláštní podávat tento návrh, když šlo jedno proti druhému. To je ten důvod, proč jsme se nepřipodepsali, protože se nemůžeme podepsat proti něčemu, když se nesmí cestovat mezi okresy, tudíž nemůžou jet děti k babičce do jiného okresu, takže to byl důvod, proč se naše hnutí k tomu nepřipodepsalo v tu dobu.

Jednom sdělím, že paní navrhovatelka ve své důvodové zprávě uvádí, že důvodem je jednak hledisko /cituji/ celospolečenského zájmu, kdy jsou nuceni na delší dobu opustit svá zaměstnání za účelem péče o své malé děti i rodiče, kteří vykonávají profese, které stát nyní akutně velmi potřebuje. Jsou zde vyjmenování lékaři, zdravotní sestry, záchranáři atd. Shrnu, jsou to profese integrovaného záchranného systému. Zde bych ráda upozornila a připomněla, že u těchto profesí bylo 26. 2. tohoto roku přijato usnesení vlády č. 200, která si toho byla plně vědoma, které určilo výjimku a umožnilo provoz základních a mateřských škol, a to pro děti od 2 do 10 let, takže o tyto profese bylo státem vlastně - stát se postaral o to, aby rodiče těchto dětí měli své děti kam umístit. Takže tento důvod mně tam přišel trošku zbytečný.

Nicméně mohu souhlasit s tím, že to může pomoci zejména osobám s průměrnými a nižšími příjmy nebo u matek samoživitelek a otců samoživitelů.

Tento návrh je omezen na dobu poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádným opatřením při epidemii, a proto tento návrh za hnutí ANO podpoříme.

Děkuji.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.