Piráti: Zahrádkářský zákon prošel Sněmovnou, přispěje k zadržování vody a zlepšení stavu městské zeleně

21.01.2021 16:26

Sněmovna včera schválila zahrádkářský zákon zabývající se zahrádkářskými koloniemi, jehož spolupředkladatelem je pirátský poslanec Jan Pošvář.

Piráti: Zahrádkářský zákon prošel Sněmovnou, přispěje k zadržování vody a zlepšení stavu městské zeleně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Zákon přispěje k zadržování vody a celkovému zlepšení stavu městské zeleně a klimatu ve městech. Zahrádky také podporují samozásobitelství, jehož význam v době ekonomické krize roste. Podle Pirátů znamená zákon pro zahrádkáře především zanesení právní jistoty a ochrany, zejména před tlakem developerů vůči zahrádkářským osadám.

„Zvlášť teď v době pandemie je zahrádka jakousi oázou klidu a bezpečnou zónou. Nesmi´me pak zapomi´nat na prˇi´nosy, jezˇ pro zahra´dka´rˇe znamena´ mozˇnost samoza´sobit se na zahra´dce potravinami. V krajním případě jde o schopnost zahra´dky zcela v tomto ohledu nahradit trh. Zahra´dkářské osady jsou soucˇa´sti´ syste´mu meˇstske´ zeleneˇ, pomáhají tak ve městě zadržovat vodu a ochlazovat okolí v parných letních dnech. Zejména v současné době, kdy se v létě obvykle potýkáme s vlnami sucha je třeba i tuto zeleň chránit,“ uvedl Jan Pošvář, který podobu zahrádkářského zákonu průběžně konzultoval s Českým zahrádkářským svazem. „Konečně se nám povedlo schválit zákon, který je na západě již desítky let standardem. Zahrádkáři neměli doposud žádné jistoty, žádné právní ukotvení jejich činnosti a s tím i nějakou související ochranu „na míru“. Přitom zahrádkaření je významná činnost, která má pozitivní dopady na celou společnost,“ dodal Pošvář.

Schválení zahrádkářského zákona je pro Piráty významným krokem k ochraně zahrádkářských osad před tlakem developerů, což byl jeden z programových bodů, se kterými Piráti vstoupili v roce 2017 do Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…