Pohlreich se zaraduje. Do hospod stát naleje další peníze

16.01.2021 11:40

Ministerstvo průmyslu a obchodu začne přijímat žádosti do 1. výzvy nového programu "COVID Gastro – Uzavřené provozovny" od pondělí 18. ledna. Podnikatelé získají podporu za období od 9. října 2020 do 10. ledna 2021. MPO v pátek představilo i třetí výzvu programu COVID Nájemné a také speciální kalkulačku, kde si mohou podnikatelé spočítat finanční podporu, kterou od státu obdrželi nebo obdrží.

Pohlreich se zaraduje. Do hospod stát naleje další peníze
Foto: Repro Youtube
Popisek: Restauratér Zdeněk Pohlreich pro slovenskou televizi

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí
„Na pomoc je připraveno 2,5 miliardy korun. Předpokládáme, že o tuto dotaci požádá zhruba sto tisíc podnikatelů z aktuálně krizovými opatřeními nejvíc dotčených odvětví, kterými jsou například restaurace, kavárny, maloobchodní prodejny, kina, indoorová sportoviště, kadeřnice či další provozovny osobních služeb,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodal: „Všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Výzvu jsme zveřejnili v pátek, aby se s ní všichni přes víkend mohli seznámit, od pondělka začneme přijímat žádosti.“

„O podporu mohou podnikatelé žádat za období od 9. října 2020 do 10. ledna 2021 na základě počtu zaměstnanců a spolupracujících osob OSVČ. V rámci každé aktivity bude započítáno tolik dní, po kolik bylo provozování této činnosti zakázáno či jinak zásadně omezeno, což v některých sektorech znamená až 79 dní,“ vysvětlil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Dotace bude proplácena na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikatelské činnosti, jako jsou osobní náklady, náklady na materiál, služby, odpisy, daně a poplatky, splátky úvěru, režijní náklady vzniklé již od 1. února 2020 do 10. ledna 2021.

Nově budou oprávněnými žadateli provozovny, které měly výjimku z krizových opatření vlády a neměly zakázán maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům. Jde tak například o prádelny, čistírny, květinářství, potřeby pro zvířata, prodejny čajů apod. Tyto provozovny musí prokázat pokles tržeb za 4. čtvrtletí roku 2020 oproti stejnému období roku 2019 alespoň o 66 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…