Manželka krajského radního dostala vakcínu přednostně. Politik nerezignuje, hejtman Červíček mlčí

16.01.2021 21:37

Není lékařkou, zdravotnicí ani nepatří do ohrožené skupiny mající nárok na očkování covid-19. Přesto již vakcínu dostala. Je totiž manželkou lékaře a radního Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Zdeňka Finka (HDK / TOP09). Eliška Finková dostala vakcínu v pátek.

Manželka krajského radního dostala vakcínu přednostně. Politik nerezignuje, hejtman Červíček mlčí
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Anketa

Kdo si podle Vás nezaslouží státní kompenzace?

3%
hlasovalo: 10188 lidí
Situace kolem očkování manželů Finkových podle všeho odhaluje velké nesrovnalosti v organizaci očkování v Česku, podle právního experta je nyní možné, aby si očkování teoreticky vydupal kdokoliv. Fink byl se svou ženou očkován v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem, která následně informaci i fotografie uveřejnila na facebookovém profilu.

Fink manželku hájí, že na očkování měla nárok, protože v blízké době chce pomáhat v očkovacím centru. Automaticky to však ze současné vládní metodiky nevyplývá – vakcín je prozatím velký nedostatek. Na neodůvodněnou protekci upozornil redaktor České televize Vlastimil Weiner, Fink na to reagoval, že si neumí představit, že by manželku nechal doma.

Vlastimil Weiner následně upozornil také na Finkovo prohlášení. Šestašedesátiletý politik ovšem žádné pochybení nepřipouští.

„Příběh očkování mě a mé ženy může mnoho lidí chápat jako protekci nebo využití mého politického vlivu. Bohužel vzít zpět to ani dalšími komentáři či omluvami nelze. Dále se tedy soustředím ze všech sil především na práci, které je dost a která je především mým úkolem,“ řekl Fink.

„Dál žongluje se slovy a formulacemi. Místo toho, aby chlapsky řekl: Udělal jsem chybu, omlouvám se," přidal pod Finkovo prohlášení na twitteru velmi aktivní novinář Weiner. Hejtman kraje Martin Červíček z ODS se na jakékoli potrestání dosud nezmohl.

Zajímavé je srovnání s přístupem v jižních Čechách.

K okamžité rezignaci vyzval v pátek hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) ředitele českokrumlovské nemocnice Jindřicha Floriána. Důvodem byl neprůhledný systém rozdělování očkovacích vakcín mimo okruh prioritně určených skupin obyvatel. Informaci, že si ředitel Florián vytvářel jakési očkovací depo pro příbuzné zaměstnanců nemocnice, přinesla média. Florián po výzvě ihned reagoval.

Zdeněk Fink ve svých funkcích zůstává, odstoupit nehodlá.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …