Obrovské zisky Lidlu, pozadí vztahů ministryně Schillerové. Zdroj odhalil nevídaný propletenec

26.11.2020 17:54

Zahraniční obchodní řetězce mají rozdělený trh s potravinářským i nepotravinovým zbožím v České republice. Vydělávají zde obrovské peníze, které odvádějí do zahraničí. Jenom německý Lidl zde každý rok vydělá a odvede do zahraničí těžko uvěřitelných pět miliard korun. Toto už je čistý zisk, nikoliv pouze tržby. A k tomu si připočtěte další známé řetězce. ParlamentníListy.cz se na tyto sumy podívaly podrobněji.

Obrovské zisky Lidlu, pozadí vztahů ministryně Schillerové. Zdroj odhalil nevídaný propletenec
Foto: Hans Štembera
Popisek: První schůze sněmovny po uvolnění mimořádných opatření pro zmírnění pandemie koronaviru. Někteří poslanci v zasedacím sále roušky měli, jiní ne

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
Letošní rok bude pro řetězce ještě zajímavější, protože se jim díky koronakrizi zvýšily tržby, jak potvrdil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, který je podle mnohých placen za to, aby lobboval za zájmy řetězců.

„Práce se mu evidentně daří, řetězce byly stále otevřené během koronakrize, nebyly zde uzavřeny sekce nepotravinového zboží, jako je běžné v zahraničí, a donedávna zde ani nebylo omezení počtu zákazníků. Zatímco tedy malé české obchody a restaurace byly zavřené, lidé chodili nakupovat vše možné do řetězců,“ uvedl jeden z našich zdrojů, dobře obeznámený s touto problematikou.

Ministr obrany Lubomír Metnar na otázku moderátorky ČT „takže v supermarketech a hypermarketech k přesunu nákazy nedocházelo a v malých obchodech ano, chápu to správně?“ odpověděl: „Přesně tak.“ Tento úryvek z rozhovoru už žije vlastním životem a baví sociální sítě.

Proč ale vláda řetězce takovým způsobem podporuje? Podíváme-li se, kdo je hlavním odběratelem vodňanských kuřat, kosteleckých párků a pečiva Penam z potravinové divize Agrofertu, může nám to být jasnější.

„Ale ve vládě je ještě jeden větší ochránce řetězců – ministryně Schillerová. Její zeť David Rusňák totiž vlastní investiční společnost DRFG a dcera paní ministryně Petra Rusňáková je zde předsedkyní dozorčí rady. Hlavním byznysem skupiny DRFG, jejíž aktiva činí přes sedm miliard, je pronájem komerčních prostor právě řetězcům. Zahraniční řetězce jsou tedy klíčovým obchodním partnerem rodiny paní ministryně Schillerové a jejich úspěch je pro nejbližší rodinu paní ministryně důležitý,“ uvedl další náš zdroj, který pracuje na odboru zabývajícím se řetězci.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí
Asi proto nepřekvapí, že má ministryně Schillerová nadstandardní vztahy právě s hlavním zástupcem řetězců, uvedeným Tomášem Prouzou. Ten na dotaz novináře Miloše Čermáka reagoval takto: „S kým se ti z dnešních ministrů a lidí u moci vyjednává dobře a kdo z nich je dobrým partnerem pro domluvu…?“ „Na jaře a v létě v tomhletom nejlíp fungovala ministryně financí Schillerová… když jsme si řekli, že ano, tak se to stalo do jednoho do dvou dnů.“

Příkladem těsné spolupráce ministryně financí a řetězců je návrh tzv. stravenkového paušálu. Ten odvede lidi z restaurací, které tak podle Asociace malých a středních podniků přijdou o 35 miliard korun ročně. Lidé si budou místo obědů v restauracích pořizovat levné jídlo právě v řetězcích. V dnešní době podle řady oslovených zcela nesmyslný krok. „Že ho podporují řetězce v čele s Prouzou, je logické, že za návrh lobbují u poslanců, se dá také pochopit. Ale šokující je, že sama ministryně financí přiznala, že novinka je dlouhodobě požadována zástupci maloobchodu. Požadována! Zároveň nezapomněla dodat, že prosazení stravenkového paušálu je její srdeční záležitost,“ doplnil náš zdroj.

„Krize nekrize, můžeme si být jistí, že řetězcům se bude v České republice dařit. Bohužel dnešní vládní představitelé se nezajímají o malé české obchody a restaurace. Místo toho vycházejí vstříc zájmům zahraničních gigantů, kteří bohatnou na úkor českých podnikatelů,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …