Asociace nezávislých divadel: Změnu na postu ministra kultury bychom vnímali jako závažné zklamání důvěry kulturní veřejnosti

11.04.2021 18:23

Otevřený dopis předsedovi ČSSD

Asociace nezávislých divadel: Změnu na postu ministra kultury bychom vnímali jako závažné zklamání důvěry kulturní veřejnosti
Foto: andcr.cz
Popisek: Asociace nezávislých divadel ČR - logo

Vážený pan
Jan Hamáček,
předseda ČSSD
Česká strana sociálně demokratická
Lidový dům
Hybernská 1033/7
110 00 Praha 1

Na vědomí
PhDr. Lubomír Zaorálek
Ministr kultury České republiky
Maltézské náměstí 1
118 11 Praha 1

V Praze 10. 4. 2021

Věc:

Vážený pane předsedo,

rádi bychom Vám pogratulovali ke znovuzvolení do čela ČSSD. Zdá se ale, že ve hře jsou vážné důsledky pro sektor kultury, jehož je Asociace nezávislých divadel ČR součástí.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

V médiích se objevila zatím oficiálně nepotvrzená informace o zamýšlené výměně na ministerských postech, která by znamenala změnu na postu ministra kultury. Dovolujeme si touto cestou upozornit, že kultura je důležitou součástí života společnosti a je v současné době velmi vážně ohrožena pandemickou situací. Představitelé odborné veřejnosti po celý rok jednají s ministrem kultury o její záchraně. Uvěřili jsme, že ministru Zaorálkovi jde skutečně o řešení problémů, a to nejen těch aktuálních, ale rovněž o prosazení nutných systémových změn.

V tuto chvíli bychom změnu na postu ministra kultury vnímali jako závažné zklamání důvěry kulturní veřejnosti. V době krize přikročit k výměně ministra, který po celou dobu své činnosti deklaruje, že vzal rezort za svůj a bude o něj bojovat, je hazard. V tuto chvíli jsou kromě aktuální agendy připravována rovněž systémová opatření, jak co se týče fungování ministerstva, tak změny Státní kulturní politiky.

Apelujeme na Vás, aby ČSSD pod Vaším vedením nebyla stranou, která dá takto razantně najevo, že kultura je na chvostu jejího zájmu. Apelujeme na Vás, abyste půl roku před volbami byl vůči kultuře zodpovědný. Nedovedeme si představit, že jakýkoliv nový ministr bude v této lhůtě schopný účinně převzít veškerou rozpracovanou agendu.

Zároveň touto cestou apelujeme na ministra Zaorálka, aby pokračoval v přínosné práci, kterou na Ministerstvu kultury započal.

Děkujeme,

Rada Asociace nezávislých divadel ČR:
Štěpán Kubišta, předseda
Lenka Havlíková, 1. místopředseda
Jan Žůrek, 2. místopředseda
Petr Prokop, radní
Ivo Kristián Kubák, radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…