Česká krajina: Radost v těžkých časech. Rezervace divokých koní je otevřena i v době nouzového stavu

26.10.2020 17:05

Podpora veřejnosti pomohla v minulých měsících zachránit rezervaci divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice. Teď divocí koně lidem vracejí jejich podporu. Rezervace je totiž otevřená i v době nouzového stavu. V době, kdy jsou zoologické zahrady, zookoutky a další obdobná zařízení uzavřená kvůli pandemii koronaviru covid-19, se mohou lidé v rezervaci velkých kopytníků potěšit pohledem na atraktivní zvířata.

Česká krajina: Radost v těžkých časech. Rezervace divokých koní je otevřena i v době nouzového stavu
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„Návštěva rezervace je výletem do přírody. Současná omezení vyhlášená v souvislosti s nouzovým stavem se jí tedy netýkají. Divocí koně tak mohou alespoň tímto symbolickým způsobem poděkovat veřejnosti za záchranu,“ upozornil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, a navázal: „Pohled na pasoucí se stádo divokých koní navíc působí nesmírně uklidňujícím dojmem, takže pomáhá se zmírňováním nyní všudypřítomného stresu.“

Návštěvníci by ale podle jeho slov měli zachovávat všechna nařízení a doporučení, která vláda a odbornici v souvislosti s pandemií vydali. „Především udržovat na okružní stezce kolem pastviny divokých koní potřebné rozestupy a vydávat se na procházku jen v rámci rodiny nebo skupiny tvořené členy jedné domácnosti,“ doplnil Dalibor Dostál.

Právě v době uzavření zoologických zahrad je zájem o návštěvu rezervace velký. „Každý den odpovídáme na spoustu telefonátů nebo e-mailů na dotaz, zda máme otevřeno,“ konstatoval Dalibor Dostál.

Návštěvníci mohou zaparkovat nejlépe v ulici Ostravská v Milovicích, kde je vyznačeno podélné parkoviště. Od něj je okraj rezervace vzdálený zhruba 150 metrů severním směrem. Z malé vyhlídky se zelenou skluzavkou se pak návštěvníci mohou podívat, kde se zvířata zrovna pasou, a pak podél ohradníku po okružní stezce vyrazit tím směrem. Prohlídka rezervace je bezplatná, je však dobré vybavit se obuví vhodnou do terénu, případně dalekohledem, pokud by zvířata byla od stezky vzdálená. Vycházku je možné absolvovat i se psem, pokud ne na vodítku.

Rezervace divokých koní a dalších velkých kopytníků se dostala do ohrožení kvůli extrémním byrokratickým a administrativním průtahům. Ty zabránily také možnosti čerpat na dokončení rezervace předjednanou dotaci. Veřejnost tak během několika měsíců darovala potřebné dva miliony korun na dokončení rezervace. Ta se stala v minulých letech výkladní skříní České republiky do celého světa. Pozitivní publicitu měla opakovaně v mnoha světových médiích na pěti kontinentech, včetně prestižních titulů jako Washington Post, New York Times, BBS, Science, Der Standard a dalších.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na dokončení rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět zasláním zprávy ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz nebo na e-shopu www.zelenadomacnost.com.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Semix, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…