Česká pošta: Známka Jiřího Slívy připomíná masopust

20.01.2021 17:13

Tradiční masopustní průvod je námětem výplatní písmenové poštovní známky, kterou od dnešního dne, 20. ledna 2020, prodává Česká pošta. Výtvarný návrh postav v průvodu tradičního veselí pochází z autorské dílny grafika, ilustrátora a karikaturisty Jiřího Slívy.

Česká pošta: Známka Jiřího Slívy připomíná masopust
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Masopust je třídenní svátek i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou, který s pevným datem začíná po svátku Tří králů. Jelikož jeho konec připadá na Popeleční středu, závisí tedy na datu Velikonoc. Končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopustní zvyky mají zřejmě původ v předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy a podobně jako u nás se slaví i v jiných slovanských zemích. V původním smyslu jde o „opuštění masa“. Masopust pak představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky a také svatby. Vrcholí posledním čtvrtkem tohoto období, zvaným „tučný čtvrtek“. Ten je spojován s tradičními zabijačkami a hostinami. Poslední tři dny, tedy o masopustní neděli, v pondělí a úterý, které jsou zvány ostatky, končiny, fašank či přímo masopust, se konají různé rituální úkony (jako jsou průvody masek, scénické výstupy) a končí taneční zábavou.

Nominále výplatní písmenové poštovní známky je zastoupeno  písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč.

Emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., metodou ofsetu, známku nákladem 500 000 kusů ke dni vydání a sešitek v nákladu 12 000 kusů.

Novou výplatní písmenovou poštovní známku si mohou zájemci koupit na přepážkách České pošty nebo mohou ke koupi využít webové stránky České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…