Finanční správa: Jak se vyhnout chybám při placení záloh na paušální daň a vzniku nedoplatků

16.04.2021 20:29

Blíží se termín zaplacení čtvrté zálohy na paušální daň, která platí od ledna roku 2021. Finanční správa v poslední době zaznamenala, že někteří živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani, nezaplatili pravidelné měsíční zálohy.

Finanční správa: Jak se vyhnout chybám při placení záloh na paušální daň a vzniku nedoplatků
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Tyto je vždy nutné zaplatit vždy do 20. dne daného měsíce. Proto některé živnostníky neformálně kontaktovala a zjistila, jaké chyby a omyly se při platbě paušální daně nejčastěji vyskytují. Nejčastějším omylem je datum splatnosti první zálohy. Někteří poplatníci si například neuvědomili, že v termínu do 22. února 2021 byly splatné zálohy na paušální daň za leden i únor 2021 a uhradili pouze jednu měsíční zálohu, čímž jim zůstala ještě jedna měsíční záloha neuhrazena.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Také se zjistilo, že část poplatníků nezaznamenala, že součástí měsíční zálohy na paušální daň (která se platí pouze finančnímu úřadu) je jak záloha na daň z příjmů, tak i záloha na pojistné, důchodové a zdravotní pojištění. Stále tak nesprávně hradí zálohy na pojistné na důchodové pojištění své místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení a zálohy na zdravotní pojištění platí zdravotní pojišťovně, u které jsou přihlášeni. U finančního úřadu jim tak vzniká dluh na záloze na paušální dani. „Narazili jsme i na jeden výjimečný případ, kdy poplatník zaznamenal jen část informace, a to, že daň se může zaplatit jednorázově. Uhradil tedy 5 469 Kč a předpokládal, že má daň předplacenou na celý rok. Živnostníkům doporučujeme, aby průběžně využívali Daňový portál MOJE daně, který nabízí detailní a aktualizovaný přehled zaplacených záloh a případných nedoplatků,“ doporučuje generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Časté chyby zaregistrovala Finanční správa i v platbách na nesprávné předčíslí daně; platba se pak logicky nemohla objevit na účtu paušální daně. Zálohy na paušální daň je nutné zasílat na bankovní účet místně příslušného finančního úřadu s předčíslím 2866, variabilní symbol je u fyzických osob rodné číslo. Dalším důvodem nezaplacení záloh pak nezřídka byla i skutečnost, že poplatníci, kteří podali oznámení o vstupu do paušálního režimu, mylně očekávali od finančního úřadu písemnost o schválení vstupu do paušální daně. Proto opakovaně upozorňujeme, že Finanční správa kontaktuje v tomto ohledu daňové poplatníky pouze tehdy, pokud nesplnili podmínky pro vstup do paušálního režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec