Finanční správa začíná přijímat žádosti o nový kompenzační bonus 2021

02.03.2021 16:09

Zákon o novém kompenzačním bonusu prošel legislativním procesem a Finanční správa začíná se zpracováváním žádostí živnostníků, společníků malých s. r. o. a osob pracujících na dohodu. Nárok na bonus vzniká nově podnikatelům, u kterých došlo ke snížení příjmů z jejich podnikatelské činnosti alespoň o 50 % oproti měsíčnímu průměru za čtvrtletní srovnávacího období z doby před vypuknutím pandemie.

Finanční správa začíná přijímat žádosti o nový kompenzační bonus 2021
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Podat žádost je nadále možné e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně. Nejpohodlnějším způsobem je využití webové aplikace (ZDE). „Finanční správa opět připravila i pro nový kompenzační bonus 2021 aplikaci, která usnadní vyplnění žádosti. Její využití urychlí zpracování i následné vyplacení bonusu a umožňuje automatický výpočet nároku, protože ne všichni žadatelé dosáhnou na částku 1 000 Kč za každý den.“ říká generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Výše nového kompenzačního bonusu 2021 je až 1 000Kč/den - pro OSVČ a společníky s.r.o. Zákon zavádí dvě bonusová období, únor a březen 2021, která nejsou spojena s trváním nouzového stavu. Pokud si žadatel požádal o původní kompenzační bonus za období od 1. do 15. 2021 února, je stále možné žádat i o nový kompenzační bonus 2021. Ten bude snížen o již vyplacenou částku tak, aby maximální možná výše podpory za únor 2021 od Finanční správy byla 28 000 Kč. Pro subjekty s nižšími příjmy (například důchodci a studenti) může být částka bonusu v individuálních případech redukována, aby nedocházelo v jednotlivých případech k vyšší kompenzaci, než činil skutečný pokles jejich reálných příjmů v daném období.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

V případě osob vykonávajících práci na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr činí výše kompenzačního bonusu 500 Kč za každý kalendářní den bonusového období. Nově mohou při splnění podmínek o nový kompenzační bonus 2021 žádat i podnikatelé a společníci, kteří byli v karanténě. V případě OSVČ či společníků, kterým je kompenzační bonus poskytován z důvodu nařízené karantény či izolace, je výše kompenzačního bonusu 500 Kč za každý kalendářní den bonusového období, kdy byla karanténa či izolace nařízena.

Nový kompenzační bonus 2021 vyplácí Finanční správa podle nového zákona za odlišných podmínek, než se proplácely předešlé kompenzační bonusy. Finanční správa proto musí nově nastavit a vytvořit systém ke kontrole, zpracování a vyplácení žádostí o podporu. „Prosíme veřejnost o trpělivost, žádosti začínáme přijímat ke zpracování od dnešního dne, ale proplácení bonusu začne nejdříve od poloviny března,“ doplňuje generální ředitelka.

Kompletní informace o podmínkách nového kompenzačního bonusu ZDE
Odpovědi na nejčastější dotazy ZDE
Aplikace pro vyplnění žádosti ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…