Inspekce práce pomáhá hygieně s trasováním

16.01.2021 10:59

Desítky inspektorů Státního úřadu inspekce práce od poloviny prosince loňského roku posílily řady krajských hygienických stanic a pomáhají s trasováním lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými nemocí COVID-19.

Inspekce práce pomáhá hygieně s trasováním
Foto: SÚIP
Popisek: Státní úřad inspekce práce.

Současnou náplní práce inspektorů je telefonicky obvolávat všechny osoby, které nakažení nahlásili, protože s nimi byli v kontaktu, nařídit jim karanténu a objednat je na testy.

Celkový počet takto vypomáhajících inspektorů se průběžně navyšuje, momentálně se jedná už o 81 lidí. Nejvíce jich posílilo řady krajských hygienických stanic v Ostravě (11 osob) a v Praze (10 osob).

„Vnímáme současnou epidemiologickou situaci jako velmi vážnou a proto jsme se rozhodli vypomoci hygienickým stanicím s trasováním,“ říká generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn. „Naši lidé vypomáhají hygienickým stanicím samozřejmě dočasně, jakmile se kritická situace dostane opět k normálu, vrátí se ke své obvyklé práci.“

V době vyhlášeného nouzového stavu se Státní úřad inspekce práce při vědomí složitého situace řady zaměstnavatelů zaměřuje především na poskytování poradenství, zřídil bezplatné informační linky v sídle každého oblastního inspektorátu, které denně dohromady průměrně zodpoví cca 1000 dotazů. Poradenství využívají jak zaměstnanci, tak i zaměstnavatelé. Kontroly byly zahajovány pouze na základě podnětů a v případech jasných indicií svědčících o závažném porušování pracovněprávních předpisů anebo v situacích, kdy šlo o ohrožení životů zaměstnanců na pracovištích. Už na začátku dubna celkem 215 zaměstnanců inspektorátů práce dočasně personálně posílilo stavy Úřadu práce ČR, kde pomáhali s administrací programu Antivirus za účelem zajištění rychlejšího vyplacení peněz firmám postihnutých pandemií COVID-19.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…