Jihomoravský kraj: Baťův kanál podpoří Litevci

14.04.2021 21:44

Turistická perla jihovýchodní Moravy bude mít svého prvního zahraničního partnera. V létě by v přístavu ve Veselí nad Moravou měli představitelé společnosti Baťův kanál o.p.s. podepsat memorandum o spolupráci s litevskou Regionální rozvojovou agenturou Kaunas. Na navázání zahraničního partnerství se významně podílel i Jihomoravský kraj.

Jihomoravský kraj: Baťův kanál podpoří Litevci
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

„Litva je zemí vod a kanálů. Stojíme tedy hlavně o její zkušenosti, jak se o Baťův kanál starat a rozvíjet ho. Tato spolupráce taky propojí starosty obcí podél kanálu u nás a v Litvě i podnikatele, jejichž byznys je na vodní cesty navázaný,“ řekl hejtman Jan Grolich.

„Obsahem memoranda je taky vzdělávání mladých lidí, podpora povědomí o cestovním ruchu a vodních cestách. Baťův kanál je symbolem - největší tuzemská vodní cesta každoročně přiláká tisíce turistů k rekreačním plavbám, podél jejích břehů vznikly také desítky kilometrů cyklostezek a tohle je další cesta, jak tento symbol podpořit,“ doplnil připravované memorandum hejtmanův náměstek Jan Zámečník, který má ve své gesci regionální rozvoj.

Navázat spolupráci s Litevci výrazně pomohl Odbor vnějších vztahů Jihomoravského kraje. Spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou Kaunas vítá i ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek.

„Litevci mají obrovské zkušenosti s čerpáním EU prostředků na rozvoj cestovního ruchu a v této oblasti bychom si s nimi chtěli vzájemně vyměňovat zkušenosti. Budeme rádi, pokud se podaří i nějaký společný EU projekt. Děkujeme Krajskému úřadu JMK za vytipování takového skvělého partnera,“ doplnil Bártek.

Vodní cesta dlouhá 53 kilometrů, kterou nechal vystavět Jan Antonín Baťa v letech 1934 – 1938, protíná od severu k jihu Zlínský i Jihomoravský kraj. V současnosti přiláká Baťův kanál ročně asi 90 tisíc návštěvníků, kteří se plaví na třech a půl tisících lodí. Jet se po něm dá z Otrokovic na Zlínsku přes Jihomoravský kraj až do slovenské Skalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …