Jihomoravský kraj řeší regionální očkovací centra

15.01.2021 21:12

Břeclav pro očkovací centrum vybrala sál v takzvaném Domě školství. Prostory v centru patří městu, za budovou je velké parkoviště a nedaleko zastávka hromadné dopravy. Hejtman Jan Grolich dnes (15. 1. 2021) budoucí očkovací centrum navštívil. Předpokládá, že by mělo denně odbavit přibližně 600 lidí, v případě potřeby by mělo být možné tuto kapacitu zvýšit až na 1000 lidí za den.

Jihomoravský kraj řeší regionální očkovací centra
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

„Břeclav zareagovala velmi rychle. Teď tady probíhají stavební úpravy, nejpozději do konce února jsme tady očkovací centrum schopni bez problémů zařídit,“ upřesnil Jan Grolich.

Další centrum vznikne v Hodoníně. Na místě, kde obvykle bruslí hokejisté, je vhodné zázemí (tedy i toalety či přístup k internetu) a dost místa pro podobný počet očkovaných, jako v Břeclavi. Zimní stadion bude pro tyto potřeby pochopitelně bez ledu, vytopený na 22-23 stupňů.

„Je to velký prostor s velkým vchodem i východem, což je ideální. Jsme schopni se tu dostat na obrovská čísla,“ konstatoval při návštěvě Hodonína hejtman Grolich.

Doplnil, že podle zkušeností z brněnského očkovacího centra v záložní nemocnici na výstavišti je k naočkování 600 lidí za den zapotřebí čtyř lékařů a tří zdravotních sester, při zvýšení počtu o dva lékaře a jednu sestru pak kapacita stoupá právě na 1000 naočkovaných za den.

"Bude třeba samozřejmě i personál administrativní, ale ten seženeme," dodal hejtman.

V Kyjově si Jan Grolich na závěr cesty po regionu prohlédl i další možné očkovací centrum. Přestože není Kyjov okresním městem, je důležitým regionálním centrem. Tady město nabídlo prostory bývalé banky nedaleko radnice. Podle hejtmana by ale bylo vhodnější Městské kulturní středisku. Tam by bylo možné naočkovat, podobně jako v Hodoníně a Břeclavi, stovky lidí denně. Vše ale taky záleží na počtu vakcín, které Jihomoravský kraj v příštích měsících dostane.

Při budování očkovacích center se hodlá hejtman Jan Grolich inspirovat zkušenostmi z provozu velkokapacitního centra na Brněnském výstavišti. S organizací a logistikou pomůžou taky odborníci z VUT a Masarykovy univerzity. K administrativě a další pomoci se už hlásí i další dobrovolníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…