NP Podyjí: Obnovená cesta propojí Samaritánku s turistickými trasami národního parku

27.11.2020 21:20

Dříve cesta, pak pole a dnes znovu cesta. Po padesáti letech se lidé budou moci znovu projít alejí ovocných stromů od Samaritánky k nedaleké hájovně. Po obnovení polní cesty nedaleko Konic na jaře se tak do bezprostřední blízkosti národního parku letos vrací další tradiční spojnice. Nabídne nové možnosti turistům a zpestří jednolitou zemědělskou krajinu.

NP Podyjí: Obnovená cesta propojí Samaritánku s turistickými trasami národního parku
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Původní polní cesta se změnila v pole na počátku sedmdesátých let minulého století. Tehdy zemědělci zlikvidovali tamní třešňovou alej a pozemek připojili k okolním polnostem. Zmizela tak spojnice, která vedla od hřbitova na Hradišti, pokračovala k zděné kapličce s pramenem na hranici Gránického údolí zvané Samaritánka a pokračovala k hájence dál směrem na Mašovice.

Město Znojmo prostřednictvím své organizace Městská zeleň se ale na začátku tohoto roku zasadilo o obnovu této tradiční polní cesty a kolem ní nyní vysázelo i na padesát ovocných stromů, mezi kterými vedle třešní nechybí ani například jabloně nebo mišpule.

„Obnova cesty je také příspěvkem k postupné rehabilitaci české krajiny, která byla po komunistickém puči v roce 1948 postupně degradována na pouhou výrobní plochu. I proto dnes naše společnost čelí velkým problémům spojeným s touto neblahou situací, jako je například eroze zemědělské půdy, znečištění podzemních zdrojů vody, vysušování krajiny, nadměrné zatěžování prostředí chemickými látkami, nebo katastrofální úbytek rostlinných a živočišných druhů vázaných na zemědělskou krajinu,“ soudí šéf strážců Národního parku Podyjí a jeden z iniciátorů obnovy cesty Petr Lazárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…