Správa železnic: Rekonstrukce železničního mostu přes Sázavu začíná

01.03.2021 8:24

Správa železnic zrekonstruuje železniční most na okraji Havlíčkova Brodu, který leží na jednokolejné neelektrizované celostátní trati Havlíčkův Brod – Pardubice-Rosice nad Labem. Most převádí trať přes řeku Sázavu a cyklostezku. Celkové investiční náklady jsou 111,8 milionu Kč.

Správa železnic: Rekonstrukce železničního mostu přes Sázavu začíná
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

V rámci stavby se odstraní dvě nevyhovující provizorní mostní konstrukce z roku 1986 a vymění se za trvalý mostní objekt. V rámci rekonstrukce se demontují mostní provizoria, vybourají původní kamenné opěry a původní kamenné pilíře se částečně odbourají pod úroveň terénu. Kamenné opěry nahradí železobetonové, nová konstrukce pak bude tvořena ocelovou celosvařovanou konstrukcí. Předpokládá se, že délka opravovaného úseku bude přibližně 250 metrů, nové koleje pak budou na zhruba 120 metrech.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

Stavba zajistí připravenost pro navazující modernizaci průjezdu uzlem Havlíčkův Brod a umožní tak v rámci této stavby zvýšení rychlosti. Projekt také počítá s možnou budoucí elektrifikací trati – most bude stavebně připraven i na tuto variantu. Doplňujícím pozitivním aspektem realizace projektu je, že nově navrženou konstrukcí bude most s kolejovým ložem, tudíž přímo v městské zástavbě Havlíčkova Brodu dojde ke snížení hluku způsobeného železniční dopravou. Výstavba bude probíhat za úplné traťové výluky. Nebude však potřeba náhradní autobusová doprava, protože vlaky mohou být odkloněny přes tunel.

K předání staveniště dojde v pondělí 1. března. V tento den se předpokládá také zahájení přípravných prací, které budou v počáteční fázi spočívat především v odstraňování náletových dřevin. Stavební práce mají podle smlouvy trvat celkem 10 měsíců, předpokládáme tedy jejich ukončení do konce roku 2021.

Stávající provizorní mostní konstrukce budou šetrně rozebrány a následně převezeny a uskladněny pro případné další využití. Ocelová konstrukce nového mostu bude na místo dopravena po částech, které se svaří přímo v ose trati.

Zhotovitelem stavby je FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…