Náhoda? Sotva střelili Fica, Brusel už měl jasno a chystal cenzuru

20.05.2024 8:21 | Komentář

Motiv pachatele atentátu na Roberta Fica ještě ani nebyl potvrzen, ale Evropská komise už chtěla monitorovat sociální sítě a hrozila pokutou, pokud velké on-line platformy nebudou bojovat proti dezinformacím. Australský senátor Gerard Rennick se pak podivuje, jak mohli v Evropské komisi vědět, co vlastně byly dezinformace. „To, že EU chce kontrolovat zprávy, vám napovídá, že se nějaká vláda někde obává, aby se pravda nedostala ven,“ soudí. Navíc se na Slovensku změnila vyšetřovací verze, Juraj Cintula nemusel jednat sám.

Náhoda? Sotva střelili Fica, Brusel už měl jasno a chystal cenzuru
Foto: Facebook
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Minulý týden byl při atentátu vážně zraněn Robert Fico. Pachatel se k činu přiznal, jedná se o 71letého Juraje Cintulu. Původně se předpokládalo, že Cintula spáchal atentát sám. Nicméně podle včerejších informací z tiskové konference nyní slovenská policie pracuje s verzí, že Cintula byl v nějaké skupině. Policii k tomu vede fakt, že Cintula měl po dvou hodinách po útoku smazanou komunikaci na sociálních sítích. Vyšetřovací tým byl rozšířen.

Pavol Gašpar, náměstek ředitele Slovenské informační služby, který v současnosti tuto funkci zastává, poukázal na jeden fenomén: „Jde o militantní akceleracionismus. Střelba v Praze inspirovala i pachatele na Slovensku, které jsme dokázali úspěšně eliminovat.“

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 27027 lidí
Předseda parlamentního Výboru pro obranu a bezpečnost Tibor Gašpar pak sdělil, že ochrana pro ty, kdo dostali výhružky, je zajištěna. Dle ministra vnitra Šutaje Eštoka pak policie jednak dohlíží na situaci v terénu, ale také na sítích. „To, co se stalo po atentátu, vyvolalo další vlnu útoků a šíření nenávisti v on-line prostoru,“ řekl s tím, že policie identifikuje lidi, kteří vyjadřují souhlas s atentátem a projevují se agresivně.

„Máme ve vazbě 41letého Vladimíra S. ze Spišské Nové Vsi. Policie zjistila jeho totožnost a bude se zodpovídat. Ale také 23letou ženu z Bratislavy nebo vysokoškolsky vzdělanou ženu z Nitry. Obě jsou obviněny z vyhrožování, a přitom nikdy neměly problémy se zákonem,“ dodal.

Ve virtuálním prostoru mají prý skoro 50 podezření z trestných činů. „Na dalších dvaceti pracujeme a dalších třicet případů je již rozpracováno,“ vyčíslil s tím, že celkem se Národní kriminální agentura NAKA zabývá již 90 podněty.

Slovenský atentát vskutku hodně souvisí se sociálními sítěmi. Jak informovala agentura Bloomberg ve čtvrtek, Evropská komise oznámila, že „aktivně monitoruje“ šíření fake news na sociálních sítích a varovala, že může velké platformy trestat za to, že proti dezinformacím dostatečně nebojují. Regulátor je prý vybaven „širokou škálou výzkumných a dohledových pravomocí,“ uvedla EK v e-mailu zaslaném Bloombergu. Pravomoci zasahovat vůči velkým platformám mu dává DSA, tedy nařízení o digitálních službách.

Americký technologický web Wired ve čtvrtek prohlásil, že na sociálních sítích probíhá „zdánlivě koordinovaná kampaň“, která z atentátu na Fica viní Ukrajinu. Tento názor měly šířit ruská státní média, prokremelské kanály na Telegramu a také automatizované účty na X. „To, co se zdálo být koordinovanou dezinformační kampaní, kterou ruská vláda rozpoutala bezprostředně po střelbě – ještě předtím, než byl střelec oficiálně identifikován – ukazuje, jak je Kreml evidentně připraven využít hlubokých politických rozporů v Evropě,“ píše web a všímá si, že v ruských médiích byl kladen důraz zejména na Ficův postoj k Ukrajině.

Na webu Zerohedge si ale všimli, že Evropská komise reagovala ještě předtím, než byl potvrzen motiv střelce. Podle něho chce Evropská unie kontrolovat narativ ohledně atentátu, nebo alespoň zajistit, aby se nedošlo k žádným nepříjemným „závěrům“. Web si také klade otázku, čeho se obávají.

Stejného názoru je i australský senátor Gerard Rennick. „Jen by mě zajímalo, jak členové (europarlamentu) ze zahraničí vědí, co je a co není ‚fake news‘? To, že EU chce kontrolovat zprávy, vám napovídá, že se nějaká vláda někde obává, aby se pravda nedostala ven,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušane a kolik, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 20.05.2024 9:33:08
Čechů se vyšetřuje v souvislosti s nenávistnými komentáři vůči Ficovi po atentátu? A že jich bylo! Už je někdo ve vazbě? Ještě není vyšetřování u konce, ale pokud někdo tvrdí bez důkazů, že za tím stojí Ukrajina je to dezinformace a když někdo bez důkazů tvrdí, že je za tím Rusko je to "pravda". Doufám, že slovenští vyšetřovatelé jsou jiní než ti naši a zbytku EU a vyšetří to bez ohledu na přání Západu, U nás by to bylo jasné, za atentátem by opět stáli Miškin a Čepiga!

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Nezvýším daně.“ Fiala sliboval. Teď mu to připomenuli. Nepříjemně

14:11 „Nezvýším daně.“ Fiala sliboval. Teď mu to připomenuli. Nepříjemně

„Nebudeme zvyšovat daně. Tečka.“ Tato věta v různých obměnách zazněla od Petra Fialy mnohokrát. Ale …