Zbraně z Indie. Do Česka. Ve španělském přístavu

17.05.2024 7:30

Španělská vládní levice chce v přístavu zablokovat nákladní loď Borkum převážející zbraně z Indie. Levicová aliance Sumar upozorňuje, že loď převáží zbraně, které dostane Izrael. Tamní ministerstvo tvrdí, že vojenský náklad ale míří do České republiky, uvádí zahraniční média.

Zbraně z Indie. Do Česka. Ve španělském přístavu
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Podle politiků uskupení Sumar má na palubě zbraně určené Izraeli, a je tak velmi pravděpodobné, že by tyto zbraně byly použity v bojích v Pásmu Gazy. Loď vezla téměř 27 tun výbušného materiálu z indického Madrásu, uvedl deník El País.

Španělské ministerstvo dopravy uvedlo, že zbraně na palubě lodi Borkum v žádném případě nesměřují do Izraele, ale do České republiky. Socialistický ministr dopravy Óscar Puente na sociální síti X sdílel  dokument španělského ministerstva zahraničí, který to podle něj potvrzuje.

„Je známo, že Česká republika patří mezi největší prodejce zbraní Izraeli. Je jasné, že se jedná jen o zástěrku a zbraně skončí v Izraeli,“ uvedla strana Podemos. Španělsko, které od vypuknutí války v Gaze v říjnu zakázalo vývoz všech zbraní do Izraele, uvedla agentura Reuters.

Aliance Sumar, která je menším koaličním partnerem socialistů premiéra Pedra Sáncheze, vyzval státní zastupitelství, aby nechalo loď zablokovat v přístavu. Tvrdí, že loď přepravuje rakety, pohonné systémy pro rakety a výbušniny. Plavidlo mělo v pátek ráno zakotvit v přístavu Cartagena.

Deník El País na svém webu sdílel dokument českého ministerstva obrany, který se dodávky zbraní z Indie podle něj týká. Podle dokumentu zbraně prodává indická firma, náklad nakupuje bulharská firma a jako konečný uživatel je označeno české Ministerstvo obrany.

Dokument tvrdí, že další vývoz této munice není možný bez souhlasu indických úřadů a že munice bude použita pouze pro „záměry národní bezpečnosti České republiky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kokain ve sněmovně: Asistent Pekarové pořád chodil na záchodky

9:28 Kokain ve sněmovně: Asistent Pekarové pořád chodil na záchodky

Toalety Poslanecké sněmovny, v nichž se našel kokain, měl opakovaně navštěvovat ředitel kanceláře Ma…