Problémy ČEZ v Albánii pokračují. Tamní vláda chce miliardu dolarů

20.12.2012 14:05 | Zprávy

České energetické společnosti ČEZ se nezamlouvá, že by měla albánské vládě zaplatit údajný dluh ve výši jedné miliardy dolarů (přibližně 19 miliard korun). Tamní kabinet je požaduje kvůli škodám, které prý energetický gigant v zemi způsobil. Česká firma poukazuje na to, že se jí nedostalo vysvětlení, z jakých položek se suma skládá.

Problémy ČEZ v Albánii pokračují. Tamní vláda chce miliardu dolarů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ukončit své působení v Albánii nebude pro českou energetickou společnost ČEZ vůbec jednoduché. Poté, co v pondělí vyzvala případné uchazeče o distribuční společnost CEZ Shpërndarje, kterou v zemi provozuje, aby o ni do konce ledna projevili zájem, albánská vláda oznámila, že hodlá zabránit ČEZ v prodeji jeho majoritního podílu v CEZ Shpërndarje.  

Obvinila také ČEZ, že jí dluží jednu miliardu dolarů (cca 19 miliard korun) za škody, které prý v zemi způsobila. „Z jakých položek se skládá uváděná částka jedna miliarda dolarů nám albánskou stranou nebylo vysvětleno, zřejmě obsahuje i domnělé nároky, které by chtěla vymáhat,“ uvedla mluvčí ČEZ  Barbora Půlpánová.

Problém energetiky se v Albánii politizuje

Podle ní se problém v Albánii výrazně politizuje. „ČEZ má zájem na tom vést s albánskou stranou i nadále konstruktivní jednání, proto se již nebude k podobným nepodloženým informacím vyjadřovat,“ dodala Půlpánová. Zároveň upozornila, že ČEZ už při jednáních s albánskou vládou diskutoval také o variantě případného prodeje svého podílu v CEZ Shpërndarje.

ČEZ v Albánii provozuje distribuční společnost CEZ Shpërndarje. Ta se letos propadla do ztráty, když albánský regulační úřad zvýšil téměř dvojnásobně výkupní cenu elektřiny, zároveň ale distributorovi zakázal promítnout toto zvýšení do cen pro odběratele. CEZ Shpërndarje se také potýká se špatnou platební morálkou odběratelů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MPO spustilo web k České národní expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně

16:13 MPO spustilo web k České národní expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně

Cílem České národní expozice na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně je prezentovat a pr…