ČR a dalších pět zemí nebude na předávání Nobelovy ceny za mír

01.12.2012 12:25 | Zprávy

Předávání Nobelovy ceny za mír se nezúčastní zástupci šesti států Evropské unie, mezi nimiž je také Česká republika. Ředitel Nobelova institutu Geir Lundestad to v pátek sdělil severu EUobserver. Nobelovu cenu za mír letos dostala Evropská unie.

ČR a dalších pět zemí nebude na předávání Nobelovy ceny za mír
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Nobelova cena bude předána 10. prosince třem nejvyšším představitelům EU prezidentovi Hermanovi Van Rompuyovi, předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi a předsedovi Evropského parlamentu Martinovi Schulzovi.

Lundestad řekl, že na ceremonii přijedou státníci z 18 zemí, mezi nimiž jsou velké státy jako Francie, Německo, Itálie, Polsko a Španělsko. Neúčast už prý potvrdilo šest zemí, kromě ČR také Británie a Švédsko. V případě Švédska jde prý ale jenom o vytížený program premiéra Frederika Reinfeldta.

Klausova euroskepse

Důvodem neúčasti Británie a Česka je dle EUobserver euroskepse premiéra Davida Camerona a prezidenta Václava Klause. Lundestad odmítl spekulovat, zda jde o bojkot. "Je na nich, aby vysvětlili, proč nepřijedou," řekl.

O výběru EU jako laureáta ceny se po vyhlášení hojně debatovalo a znovu se tak děje před předáním. Ke kritikům se připojila trojice nositelů ceny jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, argentinský sochař a pacifista Adolfo Pérez Esquivel a irská mírová aktivistka Mairead Maguireová. Ti chtějí, aby nebyla letos udělena prémie osmi milionů švédských korun (23,3 milionu českých korun). Lundestad prohlásil, že za tímto protestem je norský právník Fredrik Heffermehl, který proti rozhodnutím Nobelova výboru protestuje roky. "Prémie ještě nikdy nebyla neudělena," prohlásil Lundestad.

EU nositelem míru

Šéf socialistických poslanců v EP Hannes Swoboda je naopak toho názoru, že "po druhé světové válce byla EU vizí míru a EU mír přinesla". Konference evropských církví a Světová rada církví se však shodně domnívají, že "roli EU coby tvůrce míru pro příští generaci popírá současná ekonomická a humanitární tragédie Řecka".

Další kritiku také vyvolala čerstvá krize v pásmu Gazy. Přes 50 nositelů ceny, umělců, akademiků a diplomatů se domnívá, že by EU mělo být za její svazky s Izraelem ocenění odebráno. Ve společném dopise se poukazuje zejména na masivní podporu izraelského zbrojení příspěvky do jeho vývojového programu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

22:07 „Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

„Bude to ve finále držkopád… Jako na lodi Bounty. Tohle se v lepší společnosti nedělá.“ Tak hodnotí …