Další kapitola boje o moc. Politolog komentuje konec „brutální Karolíny“

21.12.2012 11:58 | Zprávy

Čtvrteční krize okolo Ministerstva obrany ukazuje, jak hluboko česká politika klesla. Politolog Josef Mlejnek mladší v komentáři uveřejněném na serveru iDnes.cz poznamenává, že normálně jde v politice o prosazování veřejného zájmu. V naší zemi však nejde o nic jiného, než o boj mocenských klanů, které chtějí mít kontrolu nad finančními toky.

Další kapitola boje o moc. Politolog komentuje konec „brutální Karolíny“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

„Zatím poslední a možná i definitivně poslední krize této koalice má tudíž stejnou logiku jako měla ta první: boj o vliv, o zakázky a o beztrestnost za předchozí loupeže. Politika by měla být sférou formulování a prosazování veřejného zájmu, ta česká již dávno zdegenerovala v arénu, kde probíhají špinavé války různých klik a skupin, pouze navenek maskované jako střet idejí a programů," poznamenává politolog.

Rychlostí blesku

Skupině kolem Karolíny Peake (LIDEM) totiž podle Mlejnka nešlo o nic jiného, než o výměnu vlivné skupiny napojené na ODS za skupinu jinou, napojenou na exministra Martina Bartáka, a tím také na Miroslava Kalouska (TOP 09). Noví lidé se podle politologa mohli pokusit o zametení stop v kauze CASA, nebo změnit další směřování českého letectva v otázce gripenů.

Karolína Peake se však o toto přesměrování pokusila příliš brutálně, pročež byla rychlostí blesku odstraněna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Kmotr ODS“ vystoupil proti Bartošovi: Nevadilo mu se mnou spolupracovat

15:52 „Kmotr ODS“ vystoupil proti Bartošovi: Nevadilo mu se mnou spolupracovat

Na tiskové konferenci Pirátské strany po vyhození Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitaliza…