Děsivý scénář: Vláda v demisi, rozpuštěná Sněmovna a země bez prezidenta

20.12.2012 22:12 | Zprávy

Vláda se potýká s další krizí. Jak tento souboj dopadne, lze v tuto chvíli jen těžko odhadovat, přesto se rýsují pravděpodobné scénáře, které by mohly nastat. Předložil je server iDnes.cz.

Děsivý scénář: Vláda v demisi, rozpuštěná Sněmovna a země bez prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nabízí se možnost, že si LIDEM uvědomí, že konec vlády a případné nové volby by znamenaly i konec krátkého života tohoto politického uskupení. Ač se to v současnosti nezdá příliš pravděpodobné, nic se přece nejí tak horké, jak se upeče. A strach z předčasných voleb může být silná motivace pro udržení ODS, TOP 09 a LIDEM pohromadě.

Opačný scénář nabízí odchod LIDEM z vlády, následný možný pád vládní koalice a nové volby, které by podle průzkumů preferencí nejspíše ovládla sociální demokracie, a hrála by tak klíčovou roli ve vyjednávání o nové vládě.

Vrátí se Věci veřejné do vlády?

Vyloučit nelze ani návrat Věcí veřejných na vládní výsluní, přestože se to nezdá být příliš reálné. Soud totiž očistil Víta Bárta z obvinění proti korupci a ten bezprostředně poté oznámil, že se chce ucházet o post předsedy strany. Nečas sice sympatiemi vůči jeho osobě příliš neoplývá, ale protože poslanců VV je jedenáct, zatímco LIDEM jen osm, je možný i tento výsledek probíhající krize.

Může nastat také situace, že kabinet zůstane obsazený dvěma stranami a bude dál vládnout jako menšinový, přičemž podporu pro jednotlivá hlasování by nejspíše hledala u jiných sněmovních stran.

Nejpesimističtější možnost je ta, že padne vláda, Sněmovna odhlasuje své rozpuštění a Ústavní soud odloží volbu prezidenta republiky. Teoreticky by se pak země mohla dostat do situace, v níž má premiéra v demisi, rozpuštěnou Sněmovnu a dosluhujícího prezidenta. Většina ústavních pravomocí by pak přešla na předsedu Senátu Milana Štěcha. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Kmotr ODS“ vystoupil proti Bartošovi: Nevadilo mu se mnou spolupracovat

15:52 „Kmotr ODS“ vystoupil proti Bartošovi: Nevadilo mu se mnou spolupracovat

Na tiskové konferenci Pirátské strany po vyhození Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitaliza…