Inspekce neprokázala, že celníci věděli o nebezpečném alkoholu

24.12.2012 17:57 | Zprávy

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) se nepodařilo prokázat tvrzení Sdružení výrobců lihovin, že celníci už v roce 2010 věděli o padělcích lihovin obsahujících smrtelné látky. ČTK to řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle sdružení měla tehdy celní správa informace o smrtelně nebezpečných padělcích obsahujících látky používané k denaturaci lihu. Přesto o nich prý celníci tehdy veřejnost neinformovali a i dnes tvrdí, že žádné takové poznatky neměli.

Inspekce neprokázala, že celníci věděli o nebezpečném alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

"Prověřování bylo ukončeno uložením, neboť se v této věci neprokázalo, že by se příslušníci celní správy dopustili nějakého protiprávního jednání," sdělila Sandorová. Výrobci lihovin přitom celníky dlouhodobě kritizují, že o černém trhu s alkoholem věděli a do vypuknutí otrav metanolem proti němu nezasáhli.

Podle likérníků věděla policie o alkoholu se zbytky po denaturačních činidlech

Padělky podle likérníků obsahovaly jedovatý Isopropylalkohol a zbytky dalších látek po odstranění denaturačních činidel. Isopropylalkohol je přitom v dávce 15 gramů bez léčby smrtelný. "Vzhledem k tomu, že v padělaných lihovinách bylo zjištěno okolo 31 mililitrů této látky na litr čistého alkoholu, tak smrtelnou dávkou již může být požití 1,5 litru 40procentní padělané vodky," uvedl v září předseda sdružení Pavel Kučera.

Sdružení také tvrdilo, že celníci v roce 2010 zabavili rovněž padělky alkoholu bez kolků z malých likérek a také padělané kolky, které byly stejné jako falzifikáty zabavené v jedné z černých stáčíren po začátku letošní aféry s otravami metanolem. Mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták už dříve uvedl, že celníci v minulých letech v žádném vzorku nenašli nadlimitní množství metanolu ani jiné látky, která by někoho mohla otrávit.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…