Jiří Dolejš o KSČM: Jsme už jinou stranou

19.12.2012 6:43 | Zprávy

Poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz nepřímo vzkázal protestujícím proti krajským koalicím ČSSD s KSČM, že protestovat nemá smysl. Komunisté svá místa radních neopustí, ale jsou připraveni komunikovat a vysvětlit, že už jsou jinou stranou.

Jiří Dolejš o KSČM: Jsme už jinou stranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

Podle Dolejše byly krajské koalice uzavřeny po racionálním zvážení všech efektů, které mohly nastat. Dohody by podle něj měli platit. V nových funkcích stojí lidé schopní zvládat svůj resort a na tom se prý nic měnit nebude. "Je legitimní se složením krajských rad nesouhlasit, ale to je tak všechno," dodává.

Veřejnost i politické elity někdy komunistům vyčítají, že se strana nikdy nedistancovala od minulého režimu a KSČ před rokem 1989. "Distance samozřejmě existuje. Je trvalým programovým základem KSČM. Teď je třeba ji důvěryhodně zastávat. Já věřím, že dosud ji špičková reprezentace KSČM - tedy poslanci a vedení strany - zastávala a nepochybně by tuto distanci měli umět mediálně obhajovat i lidé z krajských reprezentací. Doufám, že tak činit budou, protože se nepochybně ztotožnili s programovým nasměrováním KSČM. Kdo by tak nečinil, dostává se za rámec programu KSČM," vysvětluje Dolejš.

Dolejš: Jsme ochotni a připraveni komunikovat

A podle něj už se začíná měnit i mínění veřejnosti. Dolejš je přesvědčen, že lidí, kteří pochopili, že je tu nová KSČM, je více než těch, kteří protestují. "Všimněte si průzkumů veřejného mínění: podíl na moci KSČM už netrápí zdaleka tolik lidí, jako kdysi. Občanům zkrátka reálně dochází, že KSČM je jinou stranou a že nebezpečí a rizika, která si s ní mnozí lidé spojují, nejsou pravdivá. Jediné nebezpečí, které z KSČM vyplývá, je to, že levice bude silnější a toho se pochopitelně pravá část politického spektra bojí," říká Dolejš.

Jakékoli obavy spojené s nástupem členů KSČM na důležité pozice v krajích jsou prý naprosto zbytečné a strana je připravena komunikovat. "Ale odmítáme být vydíráni. Nejlepší by bylo posunout tu komunikaci od vymítání čerta - tedy KSČM, k tomu, jak budou spravovány ty resorty," říká politik.

Rozpad koalic v žádném z krajů podle Dolejše nehrozí. "Z naší strany jsou koalice pevné. My své sliby dodržujeme. Jestli by někdo ucukl od svého koaličního slibu, tak by to musela být ta druhá strana a já myslím, že tak neučiní," říká a dodává, že spolupráce KSČM s ČSSD je příležitostí jak otestovat, zda by tato spolupráce mohla fungovat i na celostátní úrovni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…