Praha chce vyjednat nižší nájemné za Škodův palác, jinak zváží žalobu

20.12.2012 10:32 | Zprávy

Hlavní město chce jednat s vlastníkem Škodova paláce o snížení nájemného. Pokud se vyjednání nižší ceny nepodaří, bude město zvažovat podání žaloby. Podle informací ČTK se na tom v úterý shodla rada hlavního města. Praha do Škodova paláce před lety sestěhovala většinu úředníků pražského magistrátu. Vedení Prahy už dříve uvedlo, že pronájem paláce je pro město nevýhodný.

Praha chce vyjednat nižší nájemné za Škodův palác, jinak zváží žalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Magistrát původně odhadoval, že sestěhování a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Město za nájemné v soukromé budově loni zaplatilo 196 milionů korun. Z pronájmu vlastních historických budov, které se po sestěhování úřadů v roce 2006 uvolnily, má přitom ročně jen 52 milionů korun. Při prodeji několika dalších domů získalo 311 milionů korun.

Jinde to jde levněji

Praze vadí, že nájmy v okolních nemovitostech jsou údajně až o polovinu levnější. Budovu v Jungmannově ulici si magistrát pronajal od společnosti Copa Retail podnikatele Sebastiana Pawlowského na 20 let. Město na ni má předkupní právo.

Za nájemné Škodova paláce a služby měla Praha ročně platit 204,5 milionu korun. Pawlowski podle dřívějších informací médií firmu v roce 2007 prodal společnosti Guyana Holding sídlící v Lucembursku, u níž však zřejmě nelze dohledat skutečného vlastníka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…