Rada pro rozhlasové a televizní vysílání kritizuje předvolební speciály. Žádá vysvětlení

19.12.2012 10:44 | Zprávy

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kritizuje Českou televizi a Český rozhlas i soukromé televizní a radiové stanice za vysílání před krajskými a senátními volbami 2012. Podle serveru Novinky.cz nyní žádá vysvětlení, jak byly vybírány politické strany, které dostaly prostor v pořadech.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání kritizuje předvolební speciály. Žádá vysvětlení
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Pardubického kraje

Česká televize i Český rozhlas mají radě vysvětlit rozdíly mezi výsledky volebního modelu, na jehož základě byli vybíráni hosté do pořadů Otázky Václava Moravce Speciál (OVM) a do Předvolebního speciálu Martina Veselovského, a skutečnými volebními výsledky.

"Rada vyjádřila názor, že v důsledku těchto odchylek byly některé politické subjekty značně znevýhodněny," uvedla RRTV ve sdělení, které rozeslala redakcím.

Předem připravený scénář

ČT musí současně obhájit roli publika v sále při OVM. "Na základě monitoringu lze usuzovat, že komunikace se zástupci veřejnosti, kteří se účastnili přenosů, nebyla spontánní, ale že probíhala podle předem připraveného scénáře. Moderátor předem věděl, kdo z publika dostane možnost položit hostům dotaz a rovněž jaký dotaz padne, a to s cílem vyvolání debaty ke konkrétnímu tématu. Divákovi (u obrazovek) ovšem tato „nahranost“ nebyla známa," kritizuje rada.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…