Rozpočet pro SZIF je potvrzený. Klesne na 34 miliard korun

19.12.2012 23:11 | Zprávy

Poslanecká sněmovna schválila rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu na příští rok. Fond bude mít 33,9 miliardy korun, což je o více než pět miliard nižší částka než letos. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací.

Rozpočet pro SZIF je potvrzený. Klesne na 34 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Z celkové částky má být 32,3 miliardy použito na společnou zemědělskou politiku. Na marketing by mělo jít 200 milionů Kč, na správní výdaje 1,46 miliardy korun. Na tzv. jednotnou platbu na plochu, tedy na ornou půdu, louky, vinice nebo například sady má jít 20,9 miliardy korun.

Na podporu včelařských výrobků fond počítá s částkou téměř 66 milionů korun. Na program ovoce do škol by mělo jít celkem téměř 140 milionů korun. Z toho 102 milionů pochází z peněz EU.

Nové propagace zemědělských produktů

Další desítky milionů mají směřovat na propagaci zemědělských produktů. Půjde o 30,5 milionu korun, z toho 19 milionů korun má zaplatit EU. V roce 2013 se uskuteční nové propagační programy Olej nad zlato a propagační kampaň pro unijní systém kvality zemědělských produktů.

SZIF administruje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu. Zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají finanční prostředky oprávněně. Spravuje také národní značku kvalitních potravin Klasa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…