Sobotka získal tři nominace z krajů na předsedu ČSSD. Na jižní Moravě ale bylo pěkně horko

29.11.2014 17:29 | Zprávy

Jihomoravská ČSSD navrhuje na předsedu strany jejího dosavadního šéfa, premiéra Bohuslava Sobotku a do funkce statutárního místopředsedy poslance Jeronýma Tejce. V tuto chvíli je minimálně jasné, že sociální demokraté na Vysočině i Hradecká ČSSD rovněž chtějí, aby Sobotka zůstal v čele strany.

Sobotka získal tři nominace z krajů na předsedu ČSSD. Na jižní Moravě ale bylo pěkně horko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Dnes o jednání jihomoravské organizace informovali její zástupci. O novém vedení sociální demokracie se sice rozhodne až na březnovém sjezdu v Praze. Ale výsledky v jihomoravské buňce naznačují mnohé o rozložení sil. Sobotka je členem ČSSD ve Slavkově u Brna a Tejc v Brně. Někdejší první místopředseda, jihomoravský hejtman Michal Hašek, do nejvyššího vedení ČSSD, z něhož odešel po parlamentních volbách, nekandidoval.

"O návrhu na předsedu a statutárního místopředsedu se nevedly žádné bouřlivé diskuse," řekl ČTK šéf jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek. Jihomoravští sociální demokraté si dále jako zástupce v Ústředním výkonném výboru ČSSD zvolili místostarostu Znojma Jana Groise a šéfa brněnské ČSSD a někdejšího brněnského primátora Romana Onderku zvolili do předsednictva sociální demokracie.

Hašek nevypadl z kola ven

Hejtmana Haška pověřili přípravou strategie do krajských voleb v roce 2016, čímž nepřímo naznačili, že s ním v dalších krajských volbách počítají opět jako se svým jihomoravským lídrem. Hašek je předsedou Asociace krajů ČR a z titulu této funkce je proto automaticky členem nejvyššího vedení strany.
Hašek dnešní jednání nekomentoval, bezesporu je ale jeho výsledek pro něj velmi dobrý. Tejc, Grois i Onderka totiž bývají označováni za členy takzvaného Haškova křídla v sociální demokracii.

Sobotka může být spokojen i v dalších krajích

Po jednání regionální organizace na Vysočině byl premiér pravděpodobně spokojen. Svědčila by o tom jeho slova:   "Já musím říci, že ti lidé, kteří dostali podporu na Vysočině, jsou lidé, které si velmi dobře dokážu v tom budoucím vedení sociální demokracie představit," řekl novinářům. Krajské konference budou pokračovat až do poloviny ledna. "Rozhodovat se bude na sjezdu, který bude v březnu," upozorňuje premiér.

Sociální demokraté na Vysočině chtějí, aby premiér Sobotka zůstal předsedou strany i po březnovém volebním sjezdu. Mezi šesti nominovanými na funkce místopředsedů strany je i předseda Senátu Milan Štěch, senátor za Pelhřimovsko a ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. Nominaci na prvního místopředsedu na dnešním krajském jednání ve Větrném Jeníkově dostal ministr vnitra Milan Chovanec.

Šéf ČSSD asi prosadí i své spojence

Na místech místopředsedů by sociální demokraté z Vysočiny chtěli vidět také ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou, předsedu Sněmovny Jana Hamáčka a náměstkyni ministra zdravotnictví Lenku Teska Arnoštovou.

Sobotka uspěl i na Královéhradecku. Místní organizace jednomyslně podpořila jeho kandidaturu na předsedu strany. Krajský sněm nominoval i další členy vedení, kteří částečně kopírují současné straníky v čele sociální demokracie.  

Krajská organizace nominovala na funkce místopředsedů ministra vnitra Milana Chovance, předsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka a dosavadního místopředsedu pro hospodaření Martina Starce. Na funkce místopředsedkyně strany pak hradecká organizace nominovala ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou a náměstkyni na ministerstvu zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou. Podle názoru krajské organizace by měly tyto členky strany vystřídat ve funkci nynější místopředsedkyni ČSSD Alenu Gajdůškovou, která neuspěla v nedávných volbách do Senátu.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

14:15 Vyhoďte velvyslankyni Ukrajiny z USA, vyzval třetí nejdůležitější Američan

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Mike Johnson požaduje „okamžitý vyhazov“ …