Vláda nepadne. Vždy se najde poslanec s hypotékou, píší noviny

20.12.2012 20:50 | Zprávy

Podle komentátora Petra Honzejka vláda jen tak nepadne, i když LIDEM odejdou do opozice. Při případném hlasování o důvěře vládě se prý vždycky najde nějaký poslanec, který si uvědomí, že má hypotéku, a tak raději vládu podpoří.

Vláda nepadne. Vždy se najde poslanec s hypotékou, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Karolína Peake navštívila generální štáb. Ještě netušila, že ji odpoledne premiér odvolá

„Vláda má všechna důležitá hlasování (rozpočet, DPH, restituce) za sebou a může klidně pokračovat jako menšinová. V následujících 18 měsících, které zbývají do voleb, bude prosazovat spíše populární věci a podporu pro ně ve sněmovně ad hoc najde,“ píše na serveru iHNed.cz Petr Honzejk.

Jediný problém podle něj může být případné hlasování o důvěře vládě. Což ale nevidí až tak černě. „Sázím, že hlavy vychladnou a na Nečasově straně se vždy najde dost konstruktivních poslanců (ať už ze strany LIDEM nebo z VV), kteří si uvědomí, že mají hypotéku, a budou se před hlasováním včas klidit ze sálu,“ míní Honzejk.

„Přesněji řečeno: Není jisté, že Nečasův projekt vydrží do řádných voleb. Ale mrtvý v tuhle chvíli není,“ upřesňuje.

Podobně jako Martin Fendrych vidí komentátor jasný důvod pro odvolání Peake – možnost, že by se na obranu dostal přítel Miroslava Kalouska Richard Háva.

„Není těžké si představit schůzku na Hradě, kde Václav Klaus říká Petru Nečasovi: ‚Já vám tu DPH podepíšu, ale ta ženská musí pryč,‘“ dodává Honzejk. „Sečteno: Nečas ubránil dosažené výsledky s perspektivou, že ještě nemusí být konec. V rámci možností slušný reálpolitický výkon,“ uzavírá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Kmotr ODS“ vystoupil proti Bartošovi: Nevadilo mu se mnou spolupracovat

15:52 „Kmotr ODS“ vystoupil proti Bartošovi: Nevadilo mu se mnou spolupracovat

Na tiskové konferenci Pirátské strany po vyhození Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitaliza…