Z vola srnčí neuděláš. Perly letošní sněmovny

24.12.2012 7:04 | Zprávy

Česká tisková kancelář (ČTK) zrekapitulovala nejslavnější sněmovní výroky letošního roku. Verbální tvořivost poslanců, zejména z opozičních řad, se stala neoddělitelnou součástí politického dění a některé výroky z letošního roku nepochybně zlidoví. Ve sněmovně větší část roku chyběl jeden z jejích nejvýraznějších řečníků David Rath, ovšem jeho kolegové jej zdatně zastoupili.

Z vola srnčí neuděláš. Perly letošní sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta u řečnického pultu ve sněmovně

„Vláda žije i nadále v jakémsi podivném kalouskovském fiskálním matrixu, kdy je mimo realitu,“ okomentoval například komunista Jiří Dolejš celoroční snahu vlády o prosazení daňového balíčku. Miroslava Strnadlová z ČSSD nepatří k nejproslulejším sněmovnám řečníkům, ovšem v roce 2012 se zapsala do dějin této sněmovny přirovnáním, že „vláda ničí vše kolem sebe jako zdivočelý bitevník“.

Do vlády se tradičně ostře pouštěl i předseda KSČM Vojtěch Filip. Jednou na adresu vládní koalice pronesl: „Vy jste schopni sedět na těch židlích, dokud vás z nich nevynesou“.

Kdo chce od vola srnčí, je volem sám

Občas se ve sněmovní debatě zrodí i stálejší konverzační obraty, na které pak navazují další poslanci. Například sociální demokrat Vítězslav Jandák při rozpravě o daňovém balíčku vystoupil s faktickou poznámkou po emotivním vystoupení svého mladého spolustraníka Adama Rykaly, jehož chtěl poučit v lidové moudrosti. „Pane kolego, moje máma vždycky říkala, když chceš od vola srnčí, tak jsi vůl sám.“

V řeznické metafoře pak pokračoval komunista Jiří Dolejš, když při svém vystoupení zlomil nad vládou hůl slovy: „Nebudu mrhat zbytečnými apely, nemám ambici mámit z vládního vola srnčí.“

Hraje si s ohněm na sudu se střelným prachem...

Vláda však nezůstávala pozadu. Například premiér Petr Nečas použil pro útoky opozice výbušné přirovnání: „Hraje si s ohněm jako malé dítě, které sedí na sudu s prachem a škrtá sirkami,“ popsal premiér.

Nejoblíbenějším cílem, ale i zdrojem sněmovní verbální pyrotechniky však byl ministr financí Miroslav Kalousek. Na něj opozice velmi často útočila, ovšem ani místopředseda TOP 09 nezůstával pozadu. „My přicházíme se zprávami, které nás netěší. Proto také nemám důvod říkat je z tohoto řečniště s rozjařeným úsměvem, zvláště když se přitom dívám na vás. To už jako všeho moc škodí,“ zaútočil například na poslance.

Hrubián, co spadl z Marsu

Že se v tomto případě nejednalo o exces, nechtěně potvrdila jeho vládní kolegyně Karolína Peake: „Já dobře vím, že Miroslav Kalousek je starý hrubián, a kdo je z toho teď překvapen, tak zřejmě včera spadl z Marsu.

Pravou část spektra však dokázali vyburcovat k řečnické kreativitě zejména komunisté, obzvlášť po jejich úspěchu v krajských volbách. Daniel Korte z TOP 09 tehdy pronesl: „Dámy a pánové, my tady ve Sněmovně propadáme jednomu bludu. Potkáváme komunisty, oni jsou čistě oblečení, oni zdraví, oni jedí příborem. A my propadáme bludu, že jsou to normální lidé. Z toho, co tady slyšíme, víme, že tomu tak není,“ pronesl poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…