Jan Bureš: Napětí na východě Ukrajiny opět roste, Řecko se snaží o návrat na trh

08.04.2014 10:02 | Zprávy

Akciové trhy pokračují již druhým dnem ve výrazných výprodejích. V USA tak prakticky smazaly všechny letošní zisky.

Jan Bureš: Napětí na východě Ukrajiny opět roste, Řecko se snaží o návrat na trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Na vině je částečně nervozita před startující výsledkovou sezónou. Investory ale také trápí opětovný nárůst napětí na Ukrajině. Ozbrojení pro-rusky orientovaní demonstranti včera obsadili budovy ve třech východo-ukrajinských městech a dožadují se pomoci ruského prezidenta Vladimira Putina. Ukrajina současně obvinila Rusko z podněcování nepokojů a z “druhé fáze speciální operace proti Ukrajině”. Je pravděpodobné, že napětí před květnovými předčasnými volbami bude ještě eskalovat (25.5.) a Moskva se bude snažit tlačit Kyjev k ústupkům vedoucím k federalizaci země.

V eurozóně tak včera zcela zapadly jinak dobré zprávy o tom, že výnosy na periferiích eurozóny jsou na mnohaměsíčních minimech a že Řecko se chystá k návratu na trh.Situace na periferiích se v posledních kvartálech fundamentálně vylepšila - většina zemí má v tuto chvíli přebytky běžného účtu. Výnosům dolů ale také pomohla rostoucí ochota ECB sáhnout k alternativním měnově-politickým zbraním. Kvantitativní uvolňování není již tabu, ale reálná možnost, které se investoři mohou dočkat na červnovém nebo zářijovém zasedání ECB. To pomohlo řeckým pětiletým výnosům na čtyřletá minima (6,20 %), zatímco například španělský spadl dokonce na historická minima a na pěti letech se dostal pod úroveň amerických výnosů. Z hlediska načasování si tedy Řekové pro návrat na trh vybrali správnou chvíli. Výnosy jsou nízké a očekávání investorů ohledně oživení vysoká. O pětileté dluhopisy v objemu zhruba 2 miliard eur by na trhu mohl být zájem. Zkazit radost Athénám by mohla eskalace napětí mezi Evropskou unií a Ruskem.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Koaliční tance - útěk od odpovědnosti

13:57 Ladislav Jakl: Koaliční tance - útěk od odpovědnosti

Denní glosa Ladislava Jakla