Jiří Leschtina: Tandem Zeman-Babiš se rozjíždí

08.04.2014 7:29 | Zprávy

Jedno budiž řečeno jasně: premiér Sobotka se nemůže zbavit zodpovědnosti za příliš levný prodej Ostravsko karvinských dolů, který měl jako tehdejší šéf státní kasy na starosti. Hned ale dodejme, že právě Miloš Zeman a Andrej Babiš, kteří pasou po skalpu ministerského předsedy, mají dost podobná másla na hlavě jako Sobotka.

Jiří Leschtina: Tandem Zeman-Babiš se rozjíždí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Cožpak to nebyla Zemanova vláda, která majiteli Agrofertu přiklepla Unipetrol, ačkoliv za něj nabízel o 4 miliardy méně než konkurenční britský uchazeč?   

Těžko si představit, že Sobotka neměl ani tušení, že nevýhodná cena za privatizaci OKD, je ve skutečnosti cestou, jak dopomoci Zdeňku Bakalovi k levnému nákupu dolů. Právě tak ale nelze věřit Miloši Zemanovi, když tvrdí, že jako premiér nevěděl, že za společností Appian Group, které jeho vláda levně prodala akcie Mostecké uhelné, jsou manažeři téže firmy.   

Sobotkova asistence u podezřelé privatizace prostě byla jen jednou z epizod velkého korupčního systému, který se na plné obrátky rozjel právě za Zemanova premiérství, vyfutrovaného tak zvanou opoziční smlouvou. Systému, který čiperně využíval i Andrej Babiš.   

Bohuslav Sobotka musel očekávat, že jeho role při privatizaci dolů znovu přijde na přetřes, jakmile se stane premiérem. Současné oživení 10 let staré aféry ale také napovídá, že očekávaný mocenský pakt Zeman-Babiš je na světě. A že prezident a ministr financí začali spolupracovat na Sobotkově odstranění.   

Co by tím získali? Pravděpodobně si představují, jak hladce by po vzájemné domluvě mohli rozhodovat z jednoho mocenského centra. Za pomoci poslanců poslušných Babišovi, a to jak z hnutí ANO, tak z Úsvitu Tomia Okamury, který už iniciativně podal trestní oznámení, mířící na premiéra. A další hlasy by jistil prezident svým vlivem na „odsobotkovanou“ sociální demokracii a komunisty.   

Čtěte také:
Petr Hartman: Sobotka bojuje s Babišem

Sobotkův pád mnozí považují za neodvratný. Věští mu konec Vladimíra Špidly, jehož se zbavila vlastní strana a za vládního pochodu hladce vyměnila premiéra. Taková přirovnání ale vydatně kulhají.   

Vždyť v roce 2004 šlo o to zbavit se premiéra, který vadil především lobbistům, a dosadit někoho vstřícnějšího ze sociální demokracie. V případě odstranění Sobotky by však byl hlavním kandidátem na premiéra, jak ostatně už naznačil prezident, právě Andrej Babiš. Takové potupné předání moci by se mohlo stát smrtící ranou pro beztak již otřesenou ČSSD.   

Sobotkův osud ale závisí nejen na tom, jak dalece si toto nebezpečí připouštějí sociální demokraté. Ale jde také o to, kolik poslanců koalice, včetně těch z hnutí ANO, si uvědomuje, že veřejnost není zvědavá (i kvůli nebezpečnému vývoji na Ukrajině) na drastické spory v koalici potácející se k pádu. A pokud by k němu přece jen došlo, určitě by voliči u uren započítávali nejen máslo na Sobotkově hlavě.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Koaliční tance - útěk od odpovědnosti

13:57 Ladislav Jakl: Koaliční tance - útěk od odpovědnosti

Denní glosa Ladislava Jakla