Kopřivnice odhalí Zátopkovu sochu

13.09.2022 19:31 | Tisková zpráva

U příležitosti letošního 100. výročí narození Emila Zátopka bude v pátek 16. září v 16 hodin odhalena bronzová socha legendárního běžce v centru Kopřivnice. Na realizaci díla z ateliéru akademického sochaře Jaroslava Brože přispěli i Zátopkovi fanoušci.

Kopřivnice odhalí Zátopkovu sochu
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

„Socha Emila Zátopka má být trvalou a důstojnou připomínkou, že se slavný olympionik narodil v našem městě a my jsme na to náležité hrdí. Jelikož několik místních obdivovatelů Emila Zátopka projevilo zájem finančně se na pořízení sochy podílet, vyhlásili jsme veřejnou sbírku za zachování odkazu tohoto kopřivnického rodáka. V rozpočtu jsme samozřejmě měli vyčleněnou celou částku přesahující 1,5 milionu korun, ale chtěli jsme dát Zátopkovým fanouškům možnost zapojit se, pokud to tak cítí. Výtěžek veřejné sbírky činí 126 335 korun a já všem dárcům velice děkuji. Doba je těžká a vybraná částka dokazuje, že lidem není Zátopek lhostejný,“ uvedl starosta Miroslav Kopečný s tím, že iniciátorem vyhlášení sbírky a zároveň úplně prvním přispěvatelem byl předseda Atletického klubu Emila Zátopka Kopřivnice, pan Jiří Harašta.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Slavnostní odhalení sochy v pátek 16. září v 16 hodin proběhne za účasti vzácných hostů z řad olympioniků i zahraničních delegací z partnerských měst. Akci budou moderovat dvě místní úspěšné sportovkyně, plavkyně Petra Lípová a karatistka Soňa Smoláková. Součástí bude vystoupení pěveckého sboru Cantus Venuste.

Zblízka si bude možné sochu prohlédnout a vyfotit během celého víkendu. V pondělí 19. září dopoledne však bude plocha v okolí sochy opět oplocena, aby zde mohla být dokončena revitalizace. „Požadavek na umístění sochy na tomto místě jsme vznesli až v průběhu stavby nového centra. Dodavatelská firma nám vyšla vstříc, abychom mohli sochu odhalit u příležitosti výročí, ale bohužel nebylo reálné, aby by se vše stihlo do poloviny září dokončit. Trvale zpřístupněna bude socha nejpozději v listopadu,“ vysvětlil vedoucí odboru rozvoje města Jiří Štěpán.

V souvislosti s odhalením sochy dojde v době od 15:45 do 17 hodin k dopravní uzavírce ulice Štefánikovy v úseku od vjezdu do areálu Tatry až po konec parkoviště před lékárnou Dr. Max. Po dobu uzavírky budou motorová vozidla vedena po obousměrné objízdné trase kolem radnice, tedy po příjezdové komunikaci do Tatry, kolem služebny městské policie a budovy městského úřadu. Po dobu uzavírky nebudou obsluhovány autobusové zastávky u Kauflandu, autobusy budou uzavírku objíždět po ulicích Kpt. Jaroše, Záhumenní a Čs. Armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …