Kroměříž: Občané se mohou seznámit s tím, co obnáší paliativní péče

21.09.2022 10:11 | Tisková zpráva

Obyvatelé Kroměříže se budou moci seznámit s tím, co obnáší paliativní péče, tedy s prací lidí, kteří pomáhají zvládat umírajícím lidem i jejich blízkým závěrečnou část svého života. Dozví se to na akci nazvané Den pro PAHOP, která se uskuteční na Velkém náměstí 23. září od 14 do 19 hodin.

Kroměříž: Občané se mohou seznámit s tím, co obnáší paliativní péče
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Připravena bude prezentace zdravotních a sociálních služeb, měření tlaku a cukru, ukázky canisterapie i program pro děti,“ uvedl místostarostka Daniela Hebnarová. Více informací o akci je na webu www.pahop.cz. PAHOP je jednou z organizací, která v Kroměříži poskytuje mobilní hospicovou a domácí zdravotní péči. Město podpořilo v letošním roce organizace, které v Kroměříži poskytují mobilní paliativní služby, v rámci nového dotačního programu celkovou částkou 200 tisíc korun.

„Paliativní péči považujeme za velmi důležitou, proto jsme ji od tohoto volebního období začali cíleně podporovat. Koneckonců jsme se k tomu zavázali v programovém prohlášení koalice,“ upozornil místostarosta Vít Peštuka.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Cílem paliativní péče je komplexní tišení bolesti a dalších příznaků nemoci, včetně psychických, sociálních a obtíží v duchovním životě, které mohou pacienta a jeho blízké či pozůstalé trápit. Na základě zkušeností organizací zajišťujících paliativní péči je přitom mezi lidmi malé povědomí o jejích možnostech, které přitom mohou řadě rodin pomoci.

Mobilní paliativní péči v Kroměříži poskytuje nyní kromě organizace PAHOP také mobilní hospic Strom života. Lůžkovou paliativní péči pak zajišťuje Česká provincie Kongregace Milosrdných sester sv. Vincence de Paul se sídlem v Kroměříž, a to na Malém Vale.

Paliativní péči se věnují také Sociální služby města Kroměříže (SSKM), primárně zaměstnanci Domova pro seniory U Kašny, kteří jsou součástí projektu nazvaného Pod křídly Azraela. SSKM na něj získaly dotaci více než milion korun od Nadačního fondu Abakus. Cílem projektu je zavedení postupů šetrného a respektujícího doprovázení klientů v terminálním stádiu a podporu jejich nejbližších ve všech pobytových zařízeních organizace.

Více informací o jednotlivých možnostech paliativní péče poskytne Vratislav Snídal z odboru sociálních věcí a zdravotnictví, a to na telefonním čísle 601 562 900 nebo na e-mailu vratislav.snidal@mestokm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…