Litomyšl: Město vypisuje rezidenci strážníka Kmoníčka

05.10.2022 20:27 | Tisková zpráva

Město Litomyšl vypisuje - ve spolupráci s Městskou knihovnou Litomyšl a Městskou galerií Litomyšl - měsíční rezidenční pobyt pro autorky a autory detektivní literatury. Rezidence bude poskytnuta v únoru 2023. Uzávěrka přihlášek je 6. listopadu letošního roku.

Litomyšl: Město vypisuje rezidenci strážníka Kmoníčka
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Detektivní žánr není nikterak omezen – rezidence je otevřena autorům „regionálních“ či drsnějších severskou literaturou inspirovaných detektivek stejně jako autorům klasických whodonitek, thrillerů či povídek s detektivní zápletkou.

Město Litomyšl je známé především jako město hudby a architektury. Svoje místo zde však tradičně zaujímá rovněž literatura. Své celoživotní dílo zde uzavřela Božena Němcová, svoji kuchařku zde sepsala Magdalena Dobromila Rettigová a děj knihy Filosofská historie do Litomyšle zasadil rovněž spisovatel Alois Jirásek. V současnosti město buduje novou tradici v podobě literárního festivalu věnovaného právě detektivní literatuře – litomyšlskou KRIMINACHT. Na tuto událost by navázaly rezidenční pobyty.

Postava městského strážníka Kmoníčka, po níž je rezidenční pobyt v Litomyšli nazván, se objevila právě v Jiráskově povídce. Postarší Kmoníček se sklonem neustále pospávat byl skutečnou historickou postavou, která se v díle objevila na několika místech. Většinou někde posedával a podřimoval a jeho čas plynul v poklidném tempu. „Každý již jeho slabou stránku znal, že kde může, opře se o zeď nebo zasedne na lavičku a oddá se tu sladké dřímotě.“

Rezidenční pobyt v Litomyšli, který je po strážníkovi Kmoníčkovi pojmenovaný, zve do města autorky a autory, aby zde ve stejně poklidném tempu měsíc pracovali na nových dílech.

Rezidence zahrnuje měsíční pobyt v apartmánu na Zámeckém návrší a měsíční stipendium ve výši 1000 EUR. Kromě toho bude autorkám či autorům umožněn vstup zdarma do místních kulturních institucí.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Časový harmonogram projektu:
6. 11. 22 Uzávěrka přihlášek
5. 12. 22 Oznámení výsledků

Komu je rezidence určena:
O pobyt mohou žádat občané EU, kteří dosáhli 18 let a kteří píší česky.

Podmínky rezidence:
Podmínkou pro získání stipendia je uspořádání čtení pro veřejnost v Městské knihovně Litomyšl a realizace drobného literárního výstupu pro Litomyšl.

Zásady pro poskytnutí rezidence:
Město Litomyšl poskytne rezidenci v období od 1. 2. do 28. 2. 2023 Přihlášku, jejíž součástí je motivační dopis popisující literární záměr během tvůrčího pobytu, životopis a ukázku z dosavadní tvorby (max. 20 NS), je nutné zaslat do 6. 11. 2022 na adresu knihovna@litomysl.cz. V rámci Rezidence strážníka Kmoníčka v Litomyšli lze žadatelům udělit pobyt pouze jedenkrát.

Kontakt pro další informace:

Ing. Iva Pekníková
Městská knihovna Litomyšl
Smetanovo nám. 50
570 01 Litomyšl
peknikova@knihovna.litomysl.cz

Mgr. Martina Zuzaňáková
Městská galerie Litomyšl
Smetanovo nám. 110
570 01 Litomyšl
zuzanakova@galerie.litomysl.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…